Home / News / Márki-Zay Péter a süllyesztőben

Márki-Zay Péter a süllyesztőben

MZP-t kikukázta a baloldal. Gyurcsány szóvivője nemrég megmondta, ki a felelőse a kétharmadnak. A kapitányt kitették a matrózok egy kannibálok lakta szigeten.

Minden idők legnagyobb választási buktájának estéjén már nemcsak a kezét engedték el, hanem lerugdosták a mélybe. De hát hogy is gondolhatták komolyan, hogy ez az ember nyerhet?

Ő, aki most Kocsis Mátétól kénytelen elkunyerálni Orbán számát, hogy telefonon gratuláljon neki? Akinek annyi tekintélye sincsen már, hogy beülhessen a parlamentbe? Komolytalan.

Néhány hónapig tartott csupán az amerikai-magyar álom, hogy Márki-Zay Péter esetleg miniszterelnök lehet.

Sorozatos félreértések és tévedések vezettek oda, hogy a hódmezővásárhelyi polgármestert ideiglenesen egy szavazólapon lehessen találni Orbán Viktorral.

Nemcsak államférfi nem lett belőle, politikus sem. Aki a politikai ellenfele gyermekét általa vélt szexuális irányultsága miatt rágalmazza, az méltatlan országvezetői posztra, és aki még azt is hiszi, hogy otrombaságával megállította a Fidesz állítólagos homofób kampányát, az közveszélyes.

A kocsmai hőbörgés, az überokosság és a túlzott önbizalom nem ér kormányfői posztot még a nem agymosott városiaknál sem.

A felkészületlenséget egy ideig el lehet fedni handabandázással, de aztán beüt egy újságírói kérdés, hogy „küldene-e fegyvereket Ukrajnába?”, és kiderül, hogy erre válaszolni azért több képesség kell, mint dönteni a vásárhelyi nyugdíjasotthon hőszigeteléséről.

Persze mindezt a szellemi diadalmenetet megelőzte az önimádatban fogant Facebook-élőzés, az észosztás a nagyon polgári könyvespolcos háttér előtt, ami a végére súlyos önlejáratásba csapott át.

A féltudással és középvezetői naivitással megáldott aspiráns profi politikusnak képzelte magát. Άм Márki-Zay csak önkéntes Pelikán elvtárs volt, aki bármibe fog, elszúrja. Se egy uszodát, se a vidámparkot, pláne egy hatpárti koalíció vezetését nem lehetett rábízni. Túlvállalta magát.

Ugyan nem kényszerítette senki, hogy a rezsicsökkentést, a minimálbért meg a kormány antimigráns politikáját támadja, ő mégis hazai pályán akarta megverni a Fideszt. Pedig a Megye II-ből csak az igazán hülyék hívnák ki gólpárbajra Lewandowskit.

MZP azonban mindenkinél okosabbnak képzelte magát. A csalódott fideszesek kegyeire játszott, akik nem léteznek. Így számolatlanul rúgta az öngólokat.

Mindezt még súlyosbította a belpesti értelmiségnek és Brüsszelnek szóló, állandó megfelelés, miközben folyamatosan magát leplezte le rasszista vicceivel. Nem tudjuk, mit akart megmutatni magáról a baloldal volt miniszterelnök-jelöltje, de valahogy az a kép alakult ki róla, hogy nem lehet komolyan venni.

Annyi módon fitogtatta tudását, hogy nem csodálkoztunk volna rajta, ha nagykörúti liberálisként új sírkamrát fedezne fel a Maslow-piramisban.

Máskor meg a hatpárti koalíció messiásának láttatta magát, DK-s és MSZP-s apostolokkal körülvéve. Zűrzavar. Ez volt MZP védjegye. Mindehhez még a fideszes propagandagépezet sem kellett.

Egy pillanatra akár meg is lehetett volna sajnálni őt a választás éjszakáján, amikor a pártoktól elhagyatva, családjával jött fel a színpadra megsiratni az újabb kétharmadot.

Ahelyett, hogy magányosan vállalta volna a felelősséget a méretes választási zakó miatt, odarángatta a családját a közönség elé, hogy a vereséget megossza a semmiről sem tehető gyerekeivel.

Ezt talán nem kellett volna, de nem volt elég erős elvinni egyedül a balhét. Bár rendesen meghurcolták a szövetségesei, nem nagyon várhatott mást attól a szövetségtől, ahol Gyurcsány a főnök.

Persze másfelől jogosan rágtak be rá a baloldalon, ez a kis választási játék ugyanis nem kevés millióba és újabb négy évbe (ha nem többe) került.

Az amcsik is iszonyú mérgesek lehetnek. A góré most vissza is vette a politikai Playstationt MZP-től.

Otthon játsszál, kishaver!