Home / News / Márki-Zay Péter állítja, hogy legyőzte Lázár Jánost Hódmezővásárhelyen

Márki-Zay Péter állítja, hogy legyőzte Lázár Jánost Hódmezővásárhelyen

A határon túli levélszavazatok, valamint a külképviseleteken leadott szavazatok összesítésével megszületett az egyéni választókerületek végeredménye, amelyek alapján Márki-Zay Péter állítja, hogy legyőzte riválisát az általa vezetett városban.

Vásárhely megvan! – tette közzé rövid posztjában szombat este hivatalos Facebook-oldalán Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere.

A bejegyzés alatt azonnal özönleni kezdtek a lájkok és a gratulációk, aki pedig értetlenkedésének adott hangot a némileg sejtelmes poszt alatt, a következő bejegyzésből tudhatta meg Márki-Zay Pétertől, hogy Csongrád

-Csanád 4-es számú választókerületében, ahogy egyéni jelöltként indult Lázár Jánossal szemben, szombat este szintén lezárult a szavazatok számlálása.

“Az eredmény alapján Hódmezővásárhelyen rám szavaztak többen” – jelentette ki a posztban Márki-Zay Péter.

Ahogy azt több nyilatkozata alapján megírta az Index, Márki-Zay Péter az ellenzéki lista éléről az április 3-i országgyűlési választáson hiába szerzett parlamenti bejutó helyet, az összeférhetetlenségi törvény miatt választania kell a parlamenti képviselői tisztség és a polgármesteri szék között.

Ő azonban már bejelentette, és ezt azóta több alkalommal is megerősítette, hogy továbbra is marad Hódmezővásárhely polgármestere.

Szombaton összesítették a határon túlról érkező levélszavazatokat, valamint azokat a voksokat, amelyeket múlt hét vasárnap a külképviseleteken, például a nagykövetségeken adtak le az április 3-án külföldön tartózkodó magyarok.

A HVG szerint Hódmezővásárhelyen 204 szavazattal kapott többet Márki-Zay Péter, mint Lázár János. Márki-Zay Péter 12 718 szavazatot, Lázár János pedig 12 514 szavazatot kapott.

Itt azonban  mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a Csongrád-Csanád megyei 4. választókerülethez 19 település tartozik.

Ez összesen 1975 olyan szavazót jelent, aki külképviseleten vagy átjelentkezéssel voksolt ebben a választókerületben. Közülük 1774-en szavaztak érvényesen. 119-en biztos, hogy hódmezővásárhelyi lakcímmel rendelkeznek, de

1655 EMBERNEK A VÁLASZTÓKERÜLET BÁRMELYIK TELEPÜLÉSÉN LEHET A LAKCÍME ALGYŐTŐL SZÉKKUTASIG.

Az ő szavazataikat a fizikailag Hódmezővásárhelyen lévő 49-es számú szavazókörhöz számolták hozzá.

Ebből azonban nem derül ki, hogy azoknak a szavazatai, akiké ide fut be, ténylegesen hol laknak a Csongrád-Csanád megyei 4.sz. választókerületen belül.

Egyébként teljesen lényegtelen az elnyert választókerületi mandátum szempontjából, hogy a választókerület 19 körzetéből az egyiket ki nyerte meg, történetesen a központban, Hódmezővásárhelyen ki szerzett több szavazatot.

A mandátumot egyébként a saját győzelmében kételkedő Lázár János szerezte meg, száz százalékos feldolgozottság mellett így alakult a Csongrád-Csanád megyei 4. számú választókerület végeredménye:

  • Lázár János: 28 753 (51,77 százalék),
  • Márki-Zay Péter: 22 328 (40,20 százalék).

Lázár Jánosra kormányba való visszatérésének felvetésére Orbán Viktor miniszterelnök szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján elmondta: nem tartja lehetetlennek.

Ezzel szemben Lázár Jánost inkább a ménesbirtok kiscsikói érdeklik, mintsem az új kormányban betöltött szerepe. Miközben Lázár János azt is kijelentette, természetesen találkozik Orbán Viktorral, amennyiben a kormányfő megbeszélésre hívja.