Home / Food / Másképp érdemes zöldség-gyümölcsöt vásárolni, mint eddig tettük

Másképp érdemes zöldség-gyümölcsöt vásárolni, mint eddig tettük

Manapság már alapvető fogyasztói igénynek tekinthető, hogy az úgynevezett „földesáruk” megmosva kerüljenek a boltok polcaira.

Ezzel párhuzamosan egyre több vizsgálat során fedezhető fel magas klorát-/perkloráttartalom a zöldségekben, ami arra is utalhat, hogy a termékeket közvetlenül kezelték klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel.

A Nébih felhívja a termesztők, kereskedők figyelmét, hogy semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése, a fogyasztókét pedig arra, hogy tudatos vásárlóként ne csak „szemre” vásároljanak, a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább ne vegyék meg! – írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az ún. „földesáruk” (azon zöldségek, amelyeknek a föld alatti részeit fogyasztjuk, pl. sárgarépa, petrezselyemgyökér, burgonya, zeller stb.) megmosva történő értékesítése egyre népszerűbb és nagyobb fogyasztói elvárás. Ennek oka egyrészt, mert így nem kell őket sokáig tisztítani a felhasználás előtt, másrészt szemre is tetszetősebb a tisztára mosott áru.

A klorátok, perklorátok leginkább a klórtartalmú fertőtlenítőszerek bomlástermékeként kerülhetnek be az élelmiszerekbe. (Ezen kívül műtrágyák és ipari szennyeződések révén is a talajba, majd onnan a növényekbe juthatnak.)

A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY KÖVETKEZTÉBEN A FERTŐTLENÍTŐSZEREK FELHASZNÁLÁSA JELENTŐSEN NŐTT, KIALAKÍTVA OLYAN KÁROS GYAKORLATOKAT IS, MINT A ZÖLDSÉGEK KÖZVETLEN FEHÉRÍTÉSE ÉS FERTŐTLENÍTÉSE.

A klorátokról fontos tudni, hogy az emberi szervezetbe kerülve károsítják a vér hemoglobinját és vesebántalmakat is okozhatnak, a perklorátok pedig többek között akadályozzák a jód felvételét a táplálkozás során, így megzavarják a pajzsmirigy működését.

Mindezek alapján egyértelműen élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, ha az említett anyagok a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségben vannak jelen az élelmiszerekben.

Az élelmiszerek előállítása során természetesen ügyelni kell a higiéniára, különösen járvány idején, de semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése. A megfelelő eljárás az árufeldolgozás környezetének és eszközeinek a tisztántartása.

VÁSÁRLÁSKOR KIEMELTEN FONTOS A TUDATOSSÁG, AZAZ NE CSAK „SZEMRE” VÁSÁROLJUNK! EGYÁLTALÁN NEM BAJ, HA NEM VAKÍTÓAN HÓFEHÉR A PETREZSELYEMGYÖKÉR VAGY ZELLERGUMÓ – A FURCSA, KLÓROS SZAGÚ ZÖLDÁRUT INKÁBB NE VEGYÜK MEG!

Megnyugtatásul jelezzük a vásárlók felé – írja a Nébih -, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok rendszeresen ellenőrzik a zöldség-gyümölcs termékeket, és határérték feletti klorát-/perkloráttartalom esetén a szakemberek hatósági eljárást indítanak a termelő ellen, ami jelentős bírsággal is járhat.