Home / News / Megbüntet a rendőr, ha erre az 5 dologra nem figyelsz: sokaknak még sincs a kerékpárjukon meg mind

Megbüntet a rendőr, ha erre az 5 dologra nem figyelsz: sokaknak még sincs a kerékpárjukon meg mind

A kerékpárnak számos kötelező tartozéka van, ami nem mindig jár a megvásárolt bringához.

A fővárosban idén télen már mintegy 40%-os növekedés volt megfigyelhető a kerékpározók körében a koronavírus-járvány előtti időszakban mért adatokhoz képest, ez a tavalyi adatokhoz képest is további 3%-os emelkedést jelent.

Az enyhe tél és a koronavírus-járvány ismételt berobbanása miatt sokan választották a két keréken közlekedést, amely gyors és egyszerű, olcsó eljutási módot biztosít a városon belül.

A kellemes, tavaszi idő megérkezése még többeket sarkall a nyeregbe pattanásra az üzemanyagárak miatt drága autózás és a zsúfolt tömegközlekedés helyett.

De indulás előtt nem árt ellenőrizni a kerékpár állapotát és a felszereltséget.

A kerékpárok kötelező tartozékai

A kerékpár a KRESZ értelmében éppúgy járműnek számít, mint az autó, ezért szigorúan szabályozottak az elengedhetetlen tartozékai is.

Άм a nagyobb sportszeráruházakban, hipermarketekben, de még a kerékpárszaküzletekben sem mindig teljesen felszerelten vásárolhatja meg az ember a biciklijét, ezért fontos előre tájékozódni erről.

Alapvető fontosságú, hogy nemcsak meglegyen, de jól is működjön a kormány és a fék. Utóbbinál előírás, hogy a két fékszerkezet egymástól függetlenül is funkcionáljon, az első és a hátsó kerék megfogására.

A csengő ugyancsak kötelező tartozéknak számít, άм csak a csengetésre alkalmas eszköz megfelelő, a duda, a kürt nem szabályos hangjelző szerkezet, ezt nem fogadja el a rendőr egy esetleges ellenőrzésnél.

A lámpák talán a legkritikusabb részei a tartozékoknak, a láthatóság alappillérei.

Az első lámpa a szabályozás szerint lehet fehér vagy kadmiumsárga, a hátsó piros fényű, a villogás is elegendő, άм fontos, hogy rossz fényviszonyok esetén azonnal, akár szürkületben, ködben is elengedhetetlen a bekapcsolásuk, hogy legalább 150 méterről kiszúrható legyen a közlekedő.

Talán a legtöbbeknek a fényvisszaverők, prizmák hiányoznak a kerékpárjukról, pedig ezek is kötelező elemek. Előre egy fehér, hátulra egy vagy két piros fényvisszaverő szükséges.

Két borostyánszínű küllőprizma is előírás az első keréken, szimmetrikusan elhelyezve azokat. Fényvisszaverő körgyűrűfelület is megfelelő erre a célra.

Kötelező még lakott területen kívül naplemente után és rossz látási viszonyok fennállásakor a fényvisszaverő ruházat, mellény viselése.

Emellett a gyermekülés lehet még kérdéses, tíz évnél fiatalabb gyermek szállításánál ez sem opcionális: csak ezzel tehető meg.

Nem kötelező tartozékok, de a biztonságot szolgálják

Több olyan tartozék is van, amely ugyan nem kötelező, de mindenképp megfontolandó, és akár a biztonság is múlhat rajta.

A sisak csak lakott területen kívül, 40 km/óra haladási sebesség fölött előírás, άм nagyon hasznos lehet egy véletlen esésnél, egy nagyobb balesetnél pedig akár életet is menthet. Szükség esetén könyök- és térdvédő is felvehető, bár ez sem kötelező.

A láthatóság minden szituációban nagyon fontos, így további prizmák, fényvisszaverők felszerelhetők a kerékpárra, de a sötétben jól látható ruházat, fénylő pánt is segíthet abban, hogy az autóból, buszból sötétedés után is észrevegyék az embert.

A megfelelő lakat is elengedhetetlen kellék, ha az ember hosszabb időre magára hagyja őrizetlenül a bringáját közterületen: spórolni ezen nem érdemes, alapvetően a téma szakértői azt javasolják, a kerékpár árának legalább 10%-át szánd a lakatra!

A sárhányó sem kötelező tartozék, άм annál hasznosabb felszerelni vele a kerékpárt a nyári hirtelen zivatarok előtt. Az év első nagyobb kerékpározása előtt pedig érdemes egy szerelővel is átnézetni a biciklit, hogy garantáltan sokáig biztonságos, ép maradhasson.