Home / News / Megint elindulhat a rejtélyes orosz kormánygép, ezúttal Németországba

Megint elindulhat a rejtélyes orosz kormánygép, ezúttal Németországba

Nagy pofon ez Putyinnak.

Németország napokon belül meghozza a halogatott döntését az orosz diplomaták kiutasításáról.

A Bild Zeitung szerint a múlt héten közölttel ellentétben nem 20, hanem 100 főről van szó, mindannyiukat kémkedéssel vádolják –  ezt az orosz TASzSz hírügynökség is megerősítette hétfő reggeli hírében.

A lap saját forrásaira hivatkozva azt írta, hogy Olaf Scholtz kancellár még tanakodik. “Gyakorlatilag jelentős számú diplomatáról van szó, konkrétan akár 100 fő is lehet” – írta az újság.

Ha valóban ennyi lesz, akkor ez messze a legnagyobb mértékű kiutasítás, előzőleg Lengyelország “vezetett”, Varsó 45 orosztól “köszönt el”.

Legutóbb március elején szállt fel a „rejtélyes” repülőgép, amelyről övid úton kiderült, hogy nem is olyan rejtélyes.

New York-i idő szerint március 7-én 19:32-kor szállt fel az a rejtélyesnek hitt repülőgép, amelyről külföldi hírügynökségek találgatni kezdték, kit visz vajon az Egyesült Államokba Oroszországból.

Az RSD88 járatszámú repülőgép szombaton Szentpétervárról szállt fel és Washingtonba tartott.

Később megtudtuk, hogy valóban kiutasított ENSZ-diplomatákért ment az Egyesült Államokba, 13 kiutasított orosz diplomatát fog felvenni az Egyesült Államokban.

A repülőgép pénteken repült Moszkvából Szentpétervárra. A jelek szerint ugyanazt a gépet használták orosz tisztviselők Moszkvából Fehéroroszországba történő repülésére az Ukrajnával folytatott béketárgyalások első két fordulójában.

(Kiemelt kép: IL-96-os RSD88-as felségjelű repülőgép. Fotó forrása: Wikimédia)