Home / News / Megszólalt a szakértő: beletörhet Putyin bicskája az ukrajnai háborúba

Megszólalt a szakértő: beletörhet Putyin bicskája az ukrajnai háborúba

A szakértő szerint Putyin képtelen lesz békét teremteni.

Az ukrán nemzeti egység szimbólumává válhat a mostani háború – mondta a VG Podcastnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Intézetének vezetője.

Tálas Péter szerint az orosz elnök semmiképpen sem fog győzelmet aratni.

Putyin csapatai ugyan bevonulhatnak Kijevbe, és elűzhetik a mostani ukrán kormányt, de a területen berendezni a közigazgatást, illetve békét teremteni képtelenek lesznek.

Addig azonban egyre több civil áldozatot fog követelni a harc. Az orosz elnök eredetileg villámháborúra készült, άм az már látszik, hogy ezek a tervek kudarcot vallottak.

Valósak lehetnek azok a hírek is, amelyek szerint rendkívül ideges és elégedetlen Putyin, ugyanis hiába fejlesztette haderejét az utóbbi időben nagymértékben, valószínűsíthetően a katonák morálja, és harci tapasztalatuk hiánya miatt lelassult az előrenyomulásuk – hangsúlyozta Tálas Péter.

=====

Kiderült: Magyarország kapja az atomot az oroszoktól

“A Roszatom mindig pontosan teljesítette és teljesíti az összes szerződéses kötelezettségét” – közölte a cég budapesti irodája.

“A Paks 2. Atomerőmű projekt keretében a munkálatok az ütemterv szerint zajlanak” – közölte a Paks-Press Hírügynökség megkeresésére a Rosatom Central Europe Kft. A szervezet budapesti irodája közleményében hozzátette, “a Roszatom mindig pontosan teljesítette és teljesíti az összes szerződéses kötelezettségét”.

A Paks II. projekt keretében tervezett két új, VVER-1200 típusú reaktor építésének fővállalkozója a Roszatom orosz atomenergetikai konszern mérnöki divíziója, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap este az ukrajnai háború kapcsán M1 aktuális csatornán azt mondta a Paks 2-ről, hogy azt és az energiát ki kell hagyni a szankciós kérdésekből, mert egyébként mi fogjuk megfizetni a háború árát.

Az MVM Paks II Zrt. 2014-ben kötött szerződést az orosz Joint-Stock Company Atomstroyexporttal a kulcsra kész atomerőmű megvalósításáról, amely fix műszaki tartalommal, rögzített 12,5 milliárd eurós beruházással készül el.

Alekszandr Merten, az ASZE alelnöke 2021. decemberben Budapesten azt mondta, azon dolgoznak, hogy 2029-2030-ban a paksi atomerőmű két új blokkja villamosenergiát termeljen.

Hozzátette: az építési területen folyamatban van a felvonulási épületek kivitelezése, köztük a betonüzem, az acélszerkezet-szerelő üzem, a raktárak kialakítása, a közművek építése, a talajelőkészítés, az engedélyezéshez szükséges dokumentációs munkákat végzik, és várják a létesítési engedélyt.