Home / Health / Megszólalt Karikó Katalin a vakcinák keveréséről és a harmadik oltásról

Megszólalt Karikó Katalin a vakcinák keveréséről és a harmadik oltásról

Nem feltétlenül jó, ha a harmadik oltás mást típusú, mondta a magyar kutató.

Az AstraZenca es a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de az mRNS-t tartalmazó Pfizernél vagy a Modernánál lehet ugyanaz a harmadik oltás. Ezt Karikó Katalin kutató írta az RTL Híradónak. A műsorban Rusvai Miklós állatorvos hasonlóan nyilatkozott, azt mondta, hogy a vektorvakcináknál, tehát az AstraZeneca és a Szputnyik oltásánál kimondottan előnyös lehet, ha a harmadik oltás más típusú. A kínai Sinopharm vakcinával oltottaknak is azt javasolja, hogy harmadiknak más védőoltást kérjenek. Karikó hozzátette: a Pfizert és a Modernát bárhányszor be lehet adni és nem támogatják, hogy felcseréljék.

Orbán Viktor a múlt héten jelentette be, hogy kérhető lesz a harmadik koronavírus elleni oltás. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter azt mondta szombaton, hogy a szakirodalom a vegyes oltást ajánlja, tehát ha valaki például nRNS típusú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapott, akkor harmadiknak vektorvakcinát (AstraZeneca) vagy elölt vírusból készült oltást (Sinopharm) érdemes adni neki – emlékeztet a Hvg.hu. Ezt cáfolta tehát most Karikó Katalin.

További cikkek a témában

Prof. Dr. Katalin Karik— poses for a portrait at her home in Pennsylvania, USA on December 22, 2020. Karik—Ős research on using mRNA to fight disease is now the basis of the coronavirus vaccine. (Photo by Rachel Wisniewski/EL PAęS)