Home / Health / Megszűnik a kötelező karantén az iskolákban? 8 fontos kérdés és válasz az iskolai járványkezelésről

Megszűnik a kötelező karantén az iskolákban? 8 fontos kérdés és válasz az iskolai járványkezelésről

Összeszedtük az iskolai járványkezelés legaktuálisabb kérdéseit.

Szülőként nehéz követni a koronavírussal kapcsolatban hozott iskolai járványkezelési szabályokat. Mivel 2021 decemberéig a 12 év alatti gyerekek nem kaphatták meg a koronavírus elleni oltást, ezért az általános iskolák alsó tagozatára más szabályok vonatkoztak, mint a felsőbb évfolyamokra.

Két hónapja azonban már az ötévesnél idősebb korosztályt is olthatják Pfizer-vakcinával. Ez és a lassan két éve velünk lévő pandémia során szerzett gyakorlati tapasztalatok megváltoztattak néhány dolgot az iskolai járványkezelésben. Most összeszedtük az aktuális, fontos információkat.

Változások az iskolai járványkezelésben

Karanténba kerül az egész osztály?

A legfrissebb változás, mely az iskolás diákokat és szüleiket érinti, hogy 2022. január 15-étől a korábban csak a 7-12. évfolyamon alkalmazott iskolai járványkezelési protokoll már az 1-6. évfolyamon is használható.

Tehát az általános iskolákba járó 5-11 éves korosztály számára sem rendelhető már el teljes osztályokra vonatkozó karantén.

Ha egy tanuló igazoltan koronavírus-fertőzött, hét napra karanténba kerül. A többi, már oltott – és negatív gyorsteszttel bíró – gyermek számára azonban nem rendelhető el tanítási szünet vagy online oktatás, mert egy vagy több osztálytársuk megbetegedett.

Fotó: Getty Images Hungary

A nem oltott gyerekeknek hány napig tart a karantén?

Azok az oltatlan gyerekek, akik egy igazoltan koronavírus-fertőzött gyermekkel kapcsolatba kerültek, kontaktszemélynek minősülnek. Esetükben 5 napig tart a karantén.

A fertőzött gyerekek mikor mehetnek vissza az iskolába?

Az igazoltan koronavírus-fertőzött gyerekek a hétnapos karantént követően csak akkor mehetnek vissza közösségbe, ha három napja láztalanok, és a légúti tüneteik is megszűntek.

Illetve a karantén előbb is feloldható, amennyiben a gyermek három napja tünetmentes, és a tünetek kezdetétől számított ötödik napon negatív gyorsteszttel bizonyítja, hogy meggyógyult a fertőzésből.

Hogy tanulnak a karanténban lévő gyerekek?

Bár megszűnik a teljes iskolai osztályokat érintő karantén, nincs tanterven kívüli digitális munkarend, de természetesen az iskoláknak biztosítaniuk kell a lehetőséget, hogy az otthon lévő gyerekek online módon bekapcsolódhassanak.

Vagy: „számukra ez idő alatt az intézmény gondoskodik az előrehaladásához szükséges információk – így különösen a feldolgozott tananyag, házi feladat – megküldéséről” – fogalmazott 2022. január 14-i, iskolák számára küldött levelében Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Fotó: Getty Images Hungary

Kell jelenteniük az iskoláknak a fertőzést?

Mindezen változások miatt a korábbiaktól eltérően az iskoláknak már nem kell jelenteniük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, ha koronavírus-fertőzés van az intézményben.

Amiről az iskola dönt

Bemehet a szülő az iskolába?

20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet értelmében az iskola számos járványhelyzettel összefüggésben felmerülő kérdésben saját maga dönthet.

Így például arról, hogy bemehet-e a szülő az iskolába, bekísérheti-e a gyermekét. Az iskola vezetése hozhat olyan döntést, hogy a szülőnek az intézmény bejárata előtt kell megvárnia gyermekét, vagy korlátozhatja az egyszerre bent lévő szülők számát, esetleg a bent töltött időtartamra vonatkozó megszorításokat hozhat.

Nagyon fontos azonban, hogy a gyermekek jogait nem hagyhatja figyelmen kívül ezen rendelkezései során sem! Ha a gyermek életkora, állapota, egyéb körülményei úgy kívánják meg, biztosítania kell a lehetőséget a szülők iskolába történő belépésére.

Kell maszkot viselni?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 10 éven aluli gyermekek számára nem, efölött azonban ajánlja a maszkviselést az iskolákban.

Kötelezővé azonban nem tette, a maszkviselésről az iskola dönt: van, ahol csak testnevelésórán és az ebédlőben lehet levenni a maszkot, van, ahol órán nem, άм a szünetben kötelező a viselése.

De akadnak olyan intézmények is hazánkban, ahol a pedagógusokra bízzák, hogy órájukon kötelezővé teszik-e a maszkviselést a gyerekek számára.

Van kötelező védőtávolság?

Aki látott már iskolát belülről, pontosan tudja, hogy a kezdetben előírt 1,5 méteres védőtávolság betartása lehetetlen vállalkozás.

Hogy az intézmények milyen módon oldják meg a nagyobb csoportosulások iskolán belüli elkülönítését – például a menzán vagy az udvaron -, az EMMI ennek eldöntését is az iskolákra bízza.