Home / News / Megújult a főváros első, sokáig horroralagútként emlegetett aluljárója

Megújult a főváros első, sokáig horroralagútként emlegetett aluljárója

Az 1874-ben megnyitott átjáróra hosszú évtizedek óta ráfért már a teljes felújítás.

A tervek szerint a következő tizenkét évben gyökeresen átalakuló Nyugati pályaudvar a magyar vasúttörténet legfontosabb épülete, hiszen a harmincas években már Sportpalotává alakítani kívánt, idén száznegyvenöt éves Eiffel-csarnokban (1874-1877) megnyitása óta egy pillanatra sem állt le az élet.

Az épületet, illetve környékét azóta többször is átalakították, volt azonban egy olyan részlete, aminek arca ez idő alatt alig változott: ez az ország első aluljárója, a VI. kerületi Bajza utca meghosszabbításaként a sínpárok alatt a XIII. kerületbe átfutó Tunel – idézi a 24.hu.

Az állapotok az elmúlt években már szinte kibírhatatlanná váltak, hiszen a folyamatosan új graffitikkel végigfújt aluljáró felújításának részleteiről a VI. és XIII. kerület, illetve MÁV nem tudott megegyezni, így lényegi előrelépés sem a gyalogosok, sem a kerékpárosok szemszögéből nem történt.

A koronavírus-járvány alatt aztán egyszer csak csoda történt: 2020 végén megjelentek az első, lényegi munkákról szóló hírek, 2021 augusztusában pedig a valódi munkák is elindultak.

A BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítás Kft., a MÁV, a főváros, illetve a VI. és XIII. kerület által fenntartott részek végül százmillió forintból valósultak meg, sőt, az ügy élére álló Terézvárosi Önkormányzat egyúttal a takarítási, üzemeltetési, illetve közterület-felügyeleti szerepeket is átvette.

Az örvendetes eseményt Terézváros polgármestere, Soproni Tamás az alábbi posztban üdvözölte:

„Erzsi közel 50 éve él a kerületben, de eddig egyetlen egyszer sem kelt át a Bajza-Bulcsú alagúton, még akkor sem, ha rövidebb lett volna úgy az út.

Sötét, rendezetlen, félelmetes hely volt, egyszerűen nem tűnt biztonságosnak. Amikor elkezdtük a felújítást, megígértem neki, hogy ha elkészül, elsőként vele sétálok át rajta. Ma végre megnézhettük közösen, milyen lett. Használjátok ti is bátran!”