Home / News / Mindent elborító szaharai porral közeleg a következő hőhullám

Mindent elborító szaharai porral közeleg a következő hőhullám

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por érkezik a térségbe – közölte Allaga Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa pénteken.

A szakember a Facebookon megosztott videóban kifejtette: éjszaka nyugodt idő várható. Szombaton sok lesz a napsütés, 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap már valamivel mozgalmasabb idő várható: néhol már hajnalban is lehetnek záporokat adó felhők, a nap második felében már többfelé – nagyobb eséllyel a Dunántúlon és az északi megyékben – zivatarok is kialakulhatnak.

Ezzel együtt folytatódik a felmelegedés. Főképp a keleti területeken jelentősen melegszik a levegő, a délkeleti tájakon

37 FOK KÖRÜLI CSÚCSÉRTÉKEK VÁRHATÓK.

A minimumok, így az átlaghőmérséklet is emelkedik. Az ország nagy részén 25, főképp keleten 27 fok felett alakul a középhőmérséklet. Így a tartós hőség miatti figyelmeztetések is várhatók.

A meteorológus kitért arra is, hogy a levegő nemcsak melegebb, hanem porosabb is lesz. Ismét szaharai por érkezik a térségbe, így ha hétfőn lesz zápor, zivatar, az saras esőt is okozhat – közölte Allaga Tamás.

Ez a homok – hívja fel a figyelmet az Időkép – nem veszélyes az egészségre, de miatta homályos, koszos napkeltéket és napnyugtákat nézhetünk végig. Kis mértékben gyengíti az UV-sugárzást, és várhatóan