Home / News / Miután Szijjártó előállt az MZP-Zelenszkij-elméletével, a szlovák külügyminiszter arra kérte, világosan beszéljenMiután Szijjártó előállt az MZP-Zelenszkij-elméletével, a szlovák külügyminiszter arra kérte, világosan beszéljen

Miután Szijjártó előállt az MZP-Zelenszkij-elméletével, a szlovák külügyminiszter arra kérte, világosan beszéljenMiután Szijjártó előállt az MZP-Zelenszkij-elméletével, a szlovák külügyminiszter arra kérte, világosan beszéljen

Magyarország külügyminisztere csütörtökön a NATO keleti szárnyához tartozó országok külügyminisztereivel tárgyalt Pozsonyban.

Itt összeülhetett Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia és Szlovákia képviselőivel, hogy értékeljék a háborús helyzetet.

Szijjártó Péter a magyar állami tévének adott beszámolója szerint megint elmondta a többi külügyminiszternek, hogy „ez nem a mi háborúnk”, és a magyar kormány továbbra sem támogatja, hogy kiterjesszék a szankciókat az energiahordozókra.

A közmédia interjúja alapján Szijjártó azt nem hozta szóba, hogy Oroszország titkosszolgálatai megtámadták és feltörték a magyar külügyminisztérium informatikai rendszereit, de egy újabb veszélyre azért felhívta a keleti tagállamok figyelmét:

„Én itt is elmondtam a kollégáknak, hogy tudjuk azt, hogy folyamatos egyeztetés van az ukránok és a magyar baloldal között.

Tudjuk azt, hogy megjelentek sajtóinformációk arról, hogy az ukrán külügyminiszter kolléga és a budapesti ukrán nagykövet is konzultált ebben a kérdésben ezek a sajtóinformációk megfelelnek a valóságnak.

Tudjuk azt, hogy megegyezés született, hogy a baloldal azonnal elkezdené a fegyverek szállítását Ukrajnába, de ez számunkra elfogadhatatlan.

Számunkra elfogadhatatlan, mert ez ellentétes Magyarország, a magyar emberek érdekeivel.

Ez ellentétes Magyarország biztonsági érdekeivel, mert a fegyverszállítás az a háborúba történő belesodródás, belekavarodás közvetlen veszélyét hozná magával.

Értjük, hogy az ukránoknak az az érdeke, hogy egy baloldali kormány legyen Magyarországon, amely fegyvereket szállítana. Ez az ukrán érdek.

De a magyar érdek pedig az, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságban legyenek, ezért következetesen ragaszkodunk ahhoz a döntésünkhöz, hogy nem szállítunk fegyvereket, hogy nem engedjük engedjük át Magyarország területén a fegyverszállítmányokat.

Magyarország érdeke az, hogy kimaradjon ebből a háborúból, és ki is akarunk maradni ebből a háborúból. Ez nem a mi háborúnk.”

A magyar diplomácia feje ezt nem most találta ki, a kormánysajtó szerdai cikke után már megvádolta az ellenzéket, hogy egyeztet az ukránokkal, ami után Márki-Zay Péter feljelentette Szijjártót.

Egyelőre nem tudni, hogy mennyire döbbentette meg az ukránbarát ellenzékről szóló hír a keleti tagállamokat, amik eddig inkább az orosz birodalmi nyomulástól tartottak, de a házigazda szlovák külügyminiszter az ülés után külön üzent a magyar kormánynak.

Arra a kérdésre, hogy mi Magyarország álláspontja az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatban, Ivan Korčok azt mondta:

„Fontos, hogy a szövetség egységes legyen. A magyar külügyminisztertől is egyértelmű állásfoglalást kértem a találkozónk során.”

A szlovák külügyminiszter fontosnak nevezte, hogy minél előbb következetes lépéseket tegyenek a szövetség Oroszországtól való függőségének megszüntetésére.