Home / News / Moszkva megfenyegette Finnországot és Svédországot

Moszkva megfenyegette Finnországot és Svédországot

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy ha Finnország és Svédország csatlakozik a NATO-hoz, akkor Oroszországnak saját intézkedéseivel újra egyensúlyba kell hoznia a hatalmi egyensúlyt.

Moszkva ukrajnai inváziója, amelynek célja szerinte egyebek mellett Ukrajna katonai potenciáljának leépítése és annak megakadályozása, hogy hídfőállássá váljon egy NATO-támadáshoz, arra késztette a két északi országot, hogy fontolóra vegye az Egyesült Államok vezette szövetséghez való csatlakozást.

Ha a két ország csatlakozik, a biztonságunk szavatolása szempontjából kifinomultabbá kell tennünk a nyugati szárnyunkat – mondta Peszkov egy csütörtöki interjúban a Reuters szerint.

Ugyanakkor azt mondta, hogy Oroszország nem tekintene egy ilyen lépést olyan egzisztenciális fenyegetésnek, amely arra késztetné, hogy fontolóra vegye a nukleáris fegyverek bevetését.

Oroszország február 24-i ukrajnai inváziója és az azt követő harcok civilek és katonák ezreinek halálát, városok és települések pusztulását okozták, valamint példátlanul összehangolt nyugati szankciók sorát váltották ki.

A támadást Moszkva épp Ukrajna NATO-csatlakozási kísérletével, az észak-atlanti katonai szövetség terjeszkedésével indokolta.

Peszkov szavai, miszerint „helyre kell állítaniuk az egyensúlyt”, fenyegetésként értékelhető Finnország és Svédország esetében.

A Kreml szóvivője csütörtök este a Sky Newsnak adott interjújában elismerte, hogy az orosz hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett el Ukrajnában. További részleteket itt olvashat.