Home / News / Működik-e Magyarországon orosz dezinformációs propaganda?

Működik-e Magyarországon orosz dezinformációs propaganda?

A kérdés azért vált aktuálissá, mert az Európai Unió tegnap elfogadott ötödik szankciós csomagjában megjelent egy egészen új elem.

Olyanok is felkerültek a szankciós listára, akik orosz dezinformációkat terjesztenek és támogatnak, akik – mint írták – szisztematikusan terjesztik a Kreml narratíváját az orosz háborúról.

Magyarországon egyelőre semmilyen korlátozás nem létezik, hogy lehet-e terjeszteni orosz álhíreket. A kérdés már csak az, hogy folyik-e ilyen tudatos dezinformációs munka a háttérben?

A válasz, határozott igen, méghozzá nem is akármilyen szintű. Sok pénz és sok ötlet van benne.

A Facebookon az ukrajnai háború kitörése után megjelent egy magyar ajkú hölgy, aki azt mondta magáról, hogy Kárpátaljáról jött át Magyarországra évekkel ezelőtt és nagyon örül a háborúnak, mert Putyin majd végre rendet tesz.

Ennek pedig az a háttere, hogy ő és családja azért hagyta el Ukrajnát, mert ott hihetetlen mértékű a korrupció.

A felvételben az volt a furcsaság, hogy a hölgy, bár szerényen volt öltözve és látszólag önmaga készítette facebookos bejelentkezését spontán felháborodásból, a film minősége olyan jó volt, hogy a nézőben akaratlanul is kérdéseket vetett fel.

Például igaz-e, hogy Putyintól lehet-e várni a korrupció felszámolását Ukrajnában. És láss csodát, ha megnézi az ember a Transparency International legfrissebb listáit, akkor Magyarország az 54. Oroszország sok más országgal együtt a 143. Ukrajna pedig Tádzsikisztánnal együtt a 152.

Ez azt jelenti, hogy korrupció tekintetében egyetlen hely választja el Oroszországot és Ukrajnát, fej-fej mellett állnak.

Ugyanakkor, ha korábbi éveket is nézünk, hiszen a hölgy arról beszél, hogy évekkel ezelőtt jött el Ukrajnából, akkor még rosszabb a helyzet, mert azokon a listákon Ukrajna a 126.

Oroszország pedig 137. Vagyis összességében a két ország vagy fej-fej mellett áll, vagy Oroszország a korruptabb.