Home / News / Nagy bejelentés érkezett a Pfizertől az omikron elleni oltással kapcsolatban

Nagy bejelentés érkezett a Pfizertől az omikron elleni oltással kapcsolatban

Elkészült a hatóanyag, így megkezdődhet a Pfizer és a BioNTech omikron-specifikus koronavírus-vakcinájának klinikai tesztelése 1420 egészséges, 18-55 éves felnőtt emberen – jelentették be kedden.

A társaság korábbi közlése alapján márciusban állhatnak készen a vakcina engedélyeztetésére.

A CNN szerint a kutatás során a vakcina biztonságosságát, elviselhetőségét és az általa kiváltott immunválaszt szintjét vizsgálják az elsődleges oltási sorra és a megerősítő oltásra vonatkozóan egyaránt.

A vizsgálat során három csoportot különítenek el:

  • az első kohorszba tartozók a meglévő Pfizer-oltásból kettőt kaptak meg eddig a vizsgálatot megelőzően legalább 90, legfeljebb 180 napja, ők egy vagy két omikron-specifikus dózist kapnak majd,
  • a második kohorszban lévők már három Pfizer-oltást kaptak legalább 90, legfeljebb 180 napja, nekik vagy egy meglévő, vagy egy új, omikron-specifikus Pfizer-oltást adnak be,
  • a harmadik kohorszba tartozók oltatlanok, nekik három adag omikron-specifikus vakcinát adnak be.

Az omikron-specifikus hatóanyagot 30 mikrogrammos dózisban tesztelik, ahogy a meglévő Pfizer-oltásokat is ilyen mennyiségben adják be.

Kathrin Jansen, a Pfizer vakcinakutatási és -fejlesztési vezetője szerint a meglévő kutatások és való életből vett adatok azt bizonyítják, hogy a társaság megerősítő oltása az omikron ellenében is magas szinten védenek a súlyos megbetegedéstől, a Pfizer felismerte annak szükségeségét, hogy ennek a védelemnek az időben történő visszaesésére is felkészüljenek.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója nemrég azt mondta, amennyiben szükség lesz az új vakcinára, a társaság márciusban készül el vele.

A társaság szóvivője elismerte, hogy már meg is kezdődött ennek az új oltásnak a gyártása. Természetesen az alkalmazás előtt az eredmények fényében egyeztetik és engedélyeztetik az alkalmazását az egészségügyi hatóságokkal is.

A két társaság korábban azt jelentette be, hogy idén 4 milliárd dózis koronavírus elleni vakcinát gyárt le, ezt a kapacitást nem érinti, ha új típusú vakcinára lesz szükség.

Egy friss tanulmány szerint a meglévő Pfizer-oltás harmadik dózisa segítségével termelt antitestek az emberi szervezetben legalább négy hónapig robusztus védelmet nyújtanak az omikron vírusvariánssal szemben.