Home / News / Németország jó úton halad afelé, hogy „mielőbb” véget vessen az orosz gázfüggőségnek

Németország jó úton halad afelé, hogy „mielőbb” véget vessen az orosz gázfüggőségnek

A német kancellár szerint optimistán állnak ahhoz, hogy a „lehető leghamarabb” függetlenné válnak az orosz energiától, άм ez több szempontból is időigényes folyamat.

Olaf Scholz a brit miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy Németország még nyár előtt felhagy az orosz szén, az év végéig pedig az orosz olaj felhasználásával, amellett viszont kitartott, hogy időbe telik, mire teljesen függetlenné válhatnak az Oroszországból származó gázimporttól.

Úgy véli, jelentős infrastruktúrát kell kiépíteni, valamint többféle jogi akadályt kell elhárítani, hogy az LNG terminálokat megépíthessék az ország északi partjainál, amelyekkel a Katarból és az Egyesült Államokból importált cseppfolyósított földgázt tudják majd tárolni.

Hangsúlyozta, hogy Németország energiaellátásában a változás tartós lesz, amely hosszú távon jelentős gondot okoz az orosz gazdaságnak, emellett úgy tervezik, 20 éven belül kizárólag megújuló energiaforrásokat fognak használni az áramtermeléshez.

Boris Johnson együttérzését fejezte ki a németek helyzete miatt, illetve egyetértett abban, hogy „senkinek sem könnyű” most, hiszen egyik napról a másikra nem lehet átalakítani az ország energiarendszerét.

Kiemelte, hogy Nagy-Britannia 100 millió font értékű, „kiváló minőségű” katonai felszerelést küld Ukrajnának, amelyek több Starstreak légvédelmi rakétát és 800 páncéltörő rakétát tartalmaznak, miután az orosz erők pénteken lesújtottak a kramatorszki pályaudvarra – írta a The Guardian.

A kancellár hozzátette, hogy igyekeznek olyan fegyvereket eljuttatni Ukrajnába, amelyeket az ukrán hadsereg hatékonyan fel tud használni, az orosz csapatokkal szemben tanúsított sikereik pedig „épp ezt bizonyítják”.