Home / News / Németországban sok kisvállalkozó ellenzi az orosz gáz betiltását

Németországban sok kisvállalkozó ellenzi az orosz gáz betiltását

Egy nagy német kereskedelmi csoport szerint sok kis- és középvállalkozás a robbanásszerűen emelkedő energiaárak miatt pénzügyi válságban van – és emiatt ellenzi az orosz földgáz importjának betiltását.

A német kis- és középvállalkozások szövetsége (BMVW) 1200 céget kérdezett meg arról, hogy támogatnák-e az orosz energiaimport azonnali leállítását, ha az megemelné a beszerzési árakat.
A dpa német hírügynökséggel megosztott felmérés eredményei szerint

A CÉGEK 56 SZÁZALÉKA NEMET MONDOTT A FÖLDGÁZRA VONATKOZÓ TILALOMRA

-és 52 százalékuk igent mondott a kőolajra vonatkozóra.

Arra a kérdésre, hogy egy embargó esetén mennyivel lenne hajlandó többet fizetni a vállalat az energiaellátásért, a vállalkozások csaknem 48 százaléka azt mondta, hogy nem fizetne felárat.

A vállalatok 32 százaléka hajlandó lenne elfogadni egy legfeljebb 30 százalékos felárat, és 15 százalékuk el tudná képzelni az 50 százalékos felárat is.

Markus Jerger, az érdekképviseleti csoport ügyvezető igazgatója elmondta: “a jelenlegi politikai helyzetre való tekintettel a vállalatok körében megvan az együttérzés jele – de sokan egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy még magasabb energiaárakat fizessenek”.

Az ukrajnai konfliktus miattNÉMETORSZÁG EGYRE NAGYOBB NEMZETKÖZI NYOMÁS ALATT TALÁLJA MAGÁT, MIVEL ELLENZI AZ OROSZ OLAJ- ÉS GÁZEMBARGÓ BEVEZETÉSÉT.

Európa legnagyobb gazdaságának vállalkozásai azonban arra panaszkodnak, hogy már a háború előtt is szorongatták őket az energiaárak emelkedése miatt.

Németországban márciusban a háztartási energia és az üzemanyagok ára 39,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.