Home / News / Nők az ukrán háborús zónában, ördögűzés Etiópiában: 10 lenyűgöző fotó emberi történetekről

Nők az ukrán háborús zónában, ördögűzés Etiópiában: 10 lenyűgöző fotó emberi történetekről

A tehetséges fotós több mint tíz éve járja a világot, hogy lencsevégre kapjon elgondolkodtató képeket emberi történetekről.

David Tesinsky prágai származású fotós több mint tíz éve járja a világot, hogy különböző érdekes emberi történeteket, szubkultúrákat mutasson be. Alkotásainak fő célja, hogy lerombolja a sztereotípiákat, felnyissa az emberek szemét, és szembesítsen minél többeket a világban zajló problémákkal.

A vizuális történetmesélései közben Ukrajnában is járt a háborús övezetben, ahol a női harcosokat mutatta be, de a mexikói bandaproblémákról, az Etiópiában zajló ördögűzési rituáléról is kattintott képeket.

Emberi történetek képekben

– A fotózás szerintem egy fegyver, ami megöli a sztereotípiákat, felnyitja a szemeket. Egy torta, ami örömet okoz, és amitől jól érzi magát az ember – állítja David Tesinsky. Fényképeit híres magazinokban is publikálták, a The Guardian, a VANITY FAIR és a La Repubblica is cikkezett róla. Dokumentumfotói bejárták a világot, számos díjat zsebelt be, és 2018 óta a Prágai Egyetemen tart fotóriporteri órákat.

Képeit nyomatok formájában vagy albumként is be lehet szerezni, közösségi oldalain (Facebook, Instagram) egyre gyakrabban tűnnek fel olyanok, aki boldogan pózolnak egy-egy újabb, eredeti David Tesinsky-képpel. Nem csoda, hogy ennyien rajonganak munkásságáért, az általa bemutatott világok egészen lenyűgözőek.

A délkelet-ukrajnai Donyec-medence háborús övezetében egy katonát kapott lencsevégre a fényképész. A kép készítésekor Nana harmincéves volt. A grúz állampolgárságú nő a Grúz Nemzeti Légió katonája, és háromgyermekes édesanya.

Az Ukrajna háborús zónájában található Donyec-medencében készült képen egy kovács látható, aki az általa megmunkált kardot mutatja a kamerának. A szigorú arcú nő nagyon fiatalnak néz ki.

A fotósnak két hetébe került, mire egy olyan ördögűzési rituáléra akadt, amit fényképekkel dokumentálhatott. Az Etiópia fővárosától, Addisz-Abebától nem messze zajló rítust örökítette meg. Több mint 150-en várakoztak, hogy eljussanak az ördögűző paphoz. A képen látható nőnél már elkezdték a szertartást.

Az emberek sírtak, sikoltoztak az Etiópiában zajló ördögűzés közben. A rituálét Memehir pap végezte, akit más gyülekezetektől eltanácsoltak. A tisztítószeánsz közben vízzel locsolta az érintetteket, és ököllel ütötte őket, hogy kiűzze a gonoszt a testükből.

A fotós elment megnézni azt is, mi történt a Föld tüdejével, a lángoló Amazonas-erdővel. Három hetet töltött dzsungelben két bennszülött törzzsel, akiknek a földje porig égett. Elgondolkodtató kép született a Huni Kuin törzs gyermekeiről a 2019-es Amazonas-tüzek által sújtott szárazföldön.

Az USA-ban élő Julia és a kanadai Lynt szerelmét örökítette meg ezen a képen. Hónapokig találkoztak illegálisan az USA-t és Kanadát elválasztó láthatatlan határon, ahol sokáig csak többméteres távolságból randevúztak, olykor-olykor titokban egymás kezét is megfogták.

Még a koronavírus-járvány első hulláma alatt ismerkedtek meg online. Sok szerelmes találkozópontjává vált a Washington állambeli Peace Arch Park, ami közvetlenül Kanada határában fekszik.

Mexikóvárosba is ellátogatott, ahol egy fiatal “gengszter” is beengedte otthonába. A férfi, amióta kiszabadult a börtönből, már felhagyott a bűnözéssel.

Hondurasban is megörökített egy biztonsági ellenőrzést, ami alatt az utcán járőröző rendőrök megvizsgálták, hogy a helyiek fegyvertelenek-e. A rendőrség csak a 3-as zónában mehet a favela szélére, mivel máshol az ő testi épségüket is veszélyezteti a régióban uralkodó maffia.

A mexikói Chiapas tartományban lévő Mazatán városában egy LMBTQ-focicsapat edzését is megnézhette. Miközben dokumentálta a sportot, a csapat két tagja csókot lopott egymástól.

A kép az „Az élet jó” szatirikus fotósorozathoz készült, ahol a kaliforniai Beverly Hillsben egy fiatal házaspár látszik. A fényképész kérésére öntött a fejére kólát a férfi, ezzel is azt szimbolizálva, hogy a jó és a rossz dolgok gyakran egyszerre vannak jelen az életünkben.