Home / News / Nyílt küzdelmet jelenthet az ellenzéki pártoknak Márki-Zay pártalapítása?

Nyílt küzdelmet jelenthet az ellenzéki pártoknak Márki-Zay pártalapítása?

Pártot alapít Márki-Zay Péter – ezt húsvétvasárnapi videójában jelentette be az ellenzék korábbi közös miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay Péter pártja először a 2024-es európai parlamenti választáson indul el, és céljuk, hogy a jobboldali Európai Néppárt frakciójához csatlakozzanak. Elemzők szerint az újabb ellenzéki párt megjelenése leginkább a kormánypártoknak kedvez.

Párton kívüliként érkezett és végül pártok nélkül távozott az ellenzéki oldalról miniszterelnök-jelöltként Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely polgármestere a választás éjszakáján a szövetséges pártvezetők nélkül állt a vereség után a színpadra.

A következő választáson azonban már ő maga is egy párt vezetőjeként politizálhat. Márki-Zay Péter ugyanis bejelentette: a 2024-es Európai Parlamenti választáson saját pártjával indul:

„Sokan hiányolták azt, hogy a civileknek nincs pártja, hogy a civileknek nagyon sok hátránya volt az elmúlt időszakban ennek a szervezetnek a hiányából, így elkezdtük annak építését is.

Nagyon fontos megmérettetés lesz majd 2 év múlva az európai parlamenti választáson, ahol immáron egy civilek pártja, egy európai néppárt szervezetével mi magunk is tervezünk elindulni.”

A volt miniszterelnök-jelölt pártjával a jobboldali Európai Néppárthoz szeretne csatlakozni az európai politikában

– ez azonban nehéz lesz, hiszen a Néppárt tagja továbbra is Hölvényi György KDNP-s politikus, aki vétó jogával könnyen megakadályozhatná Márki-Zay-ék csatlakozását.

„Márki-Zay Péter kihívást intéz az ellenzéki pártok felé. Őket is bírálja, őket is kritizálja, tehát ez a pártalapítás nem pusztán a kormány ellen irányul, hanem a mostani parlamentben bejutott ellenzéki pártok ellen is.

Ez egy nyílt küzdelem, ez egy kesztyű odadobás a most parlamentbe bejutott ellenzéki pártok felé” – magyarázta Nagy Attila Tibor politikai elemző.

Donáth Anna a múlt héten a Magyar Hangnak hét pontban foglalta össze az ellenzék lehetséges jövőképét. Utolsó pontjában a kevesebb párt mellett érvelt, és szerinte legkésőbb a 2024-es EP-választáson kiderülhet, mely pártokra van szükség az ellenzéki oldalon.

„Azt gondolom, hogy például két zöld pártot nehezen bír el a magyar politika, a magyar közélet, úgyhogy valószínűleg lehetne egy zöld párt, mint kínálat akár a párbeszédből és az LMP-ből.

Azt gondolom, hogy két modern szociáldemokrata pártra sincs szükség a magyar ellenzéki szavazók nem igénylik ezt. Tehát a DK és az MSZP valamiféle újabb összekapcsolódásának látnám értelmét” – fejtette ki Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Kereste az ATV Híradó a Jobbikot, mint a hatpárti ellenzéki összefogás jobboldali erejét annak kapcsán, hogy mit szólnak a Márki-Zay Péter-féle párt színre lépéséhez, azonban az adásig a párt nem válaszolt.