Home / World / Óceánon lebeghet a jövő városa: Dél-Koreában már nem kell sokat várni rá

Óceánon lebeghet a jövő városa: Dél-Koreában már nem kell sokat várni rá

Akár már idén elkezdődhetnek a lebegő város munkálatai.

Számos Távol-Keleti ország, köztük Dél-Korea is a csúcstechnológiájáról híres, az ottani fejlettség akár több évtizeddel is lekörözi a világ más pontjait. Az egyik nagy titkuk, hogy mindig újítani akarnak, és hatékony megoldást találni a problémákra.

A globális felmelegedés miatt létrejövő vízszintemelkedés sajnos akár több millió emberéletet is követelhet a jövőben, ezért olyan alternatív város lehetőségét találtak ki, ami jól alkalmazkodik ehhez, és lebeg a vízen.

Ilyen lenne a lebegő város

Az Oceanix projekt, amin tervezők, építészek és mérnökök közösen dolgoztak, még 2019-ben mutatta be az „árvízbiztos” város terveit, ami lényegében egy úszó település lenne, ami több összekapcsolt panelből állna, és akár 10 ezer embernek nyújtana otthont.

A terv szerint a gyárakban előre legyártott, majd a helyükre vontatott platformok a tengerrel együtt emelkednek és süllyednek. Az öthektáros negyedek mindegyikét úgy tervezték, hogy 300 embernek adjon otthont legfeljebb hét emelet magas épületekben.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oceanix City (@oceanixcity)

Végső soron ezek a közösségek nagyobb hálózatokba rendeződhetnének, amelyeket sétányok és kerékpárutak kötnének össze. A tervezést vezető dán építésziroda, a Bjarke Ingels Group (BIG) szerint a városrészek egy központi kikötő köré csoportosulhatnak, és nagyobb, 1650 fős falvakat alkothatnak.

Ezek a falvak elméletileg csatlakozhatnak egy szélesebb, 10 ezer fős metropoliszhoz – Oceanix City néven –, ahol az éttermektől és a közösségi terektől a városi farmokig és szabadidős létesítményekig minden megtalálható. A javasolt települést “önfenntartónak” képzelték el, ahol a lakosok saját maguk állíthatják elő élelmiszereiket és energiájukat.

A negyedek kommunális farmokkal, élelmiszertermesztő létesítményekkel és komposztkertekkel kerülnek kialakításra, a környező vizekben pedig tenger gyümölcseit termesztő gazdaságok helyezkedhetnek el.

A lakatlan platformokon eközben lebegő szélturbinák és napelemek helyezkednének el, vagy új épületek építéséhez használható bambusz termesztésére is alkalmasak lennének. A BIG által javasolt városrendezési terv az édesvíz előállítását is figyelembe veszi, helyszíni tisztítóberendezésekkel, valamint esővíz-gyűjtő és -tároló rendszerekkel.

Az építészek elektromos járművek flottáját is tervezték – a szárnyas vízitaxitól a napenergiával működő kompokig -, amelyek összekötik a városrészeket a város más részeivel és a szárazfölddel.

Hamarosan megvalósulhat a lebegő város ötlete

Bár a tervezet 2019-es, eddig nem igazán találtak olyan helyet, ahol ténylegesen ezt meg lehetne valósítani. Végül 2021 év végén a dél-koreai Busan városával írtak alá egy szerződést, a projektet pedig a településfejlődés világméretű problémáinak megoldására létrehozott ENSZ Habitat is támogatja.

A megvalósítás akár már 2022-ben elkezdődhet, a tervek szerint pedig 2025-re elkészül az első prototípusnegyed, ahol emberek élnek majd. A projektről jelenleg 10 másik kormánnyal tárgyalnak a Busanban kifejlesztett technológia bevezetéséről, így akár több helyen is találkozhatunk vízen lebegő városokkal a jövőben.