Home / News / Oligarchákat dézsmál, maffia-modellt követ, vagy csak nagy porfelőt kavar maga körül – mégis mennyi pénze van Putyinnak?

Oligarchákat dézsmál, maffia-modellt követ, vagy csak nagy porfelőt kavar maga körül – mégis mennyi pénze van Putyinnak?

Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin személyes vagyonának szabályozásával fenyegetőzik az ukrán helyzet csillapítása érdekében, eközben azonban felmerül a kérdés, hogy a szóban forgó vagyon miképpen jutott Oroszország elnökéhez és mégis mekkora összegről van pontosan szó.

A Forbes húsz éve igyekszik megállapítani Putyin valós vagyonát, amely azonban sokkal keményebb diónak bizonyul, mint örökösök, kormányfők, vagy épp drogbárók dollármillióinak kiderítése – ezeket anyalapunk az évek alatt sikerrel göngyölítette fel.

Egy magánember vagyonának megállapítása érzékeny téma, főképp Oroszországban, ahol Paul Klebnikovot, a Forbes Oroszország munkatársát 2004-ben az utcán lőtték le, miközben az ország oligarcháinak vagyona után nyomozott.

De mégis hol és mennyi pénz van az orosz államfő birtokában, amellyel Biden igyekszik őt sakkban tartani az Ukrajna ellen irányuló agresszió megfékezésére?

A Forbes amerikai oldala források és szakértők segítségével három lehetséges esetet vázol fel.

1. elmélet: A Hodorkovszkij-modell

A Forbes orosz milliárdosok utáni oknyomozása 1997-ben kezdődött. 2002-ben Paul Klebnikov írt egy leleplező cikket Mihail Hodorkovszkijról, a feltörekvő milliárdosról, akinek Yukos nevű vállalata Oroszország olajtermelésének 17 százalékáért felelt és vélhetően nagy befolyással bírt a Kremlben.

Vagyona az akkori árfolyamon 3,7 milliárd dollár volt, ezzel Hodorkovszkijt az ország leggazdagabb emberévé téve. Egy volt alkalmazottja az üzemanyag- és energiaügyért felelős miniszteri tisztet töltötte be, egy másik pedig Putyin akkori vezérkari főnök-helyettese volt.

A következő évre Hodorkovszkij vagyona megduplázódott, 2003 októberére azonban már börtönben ült adócsalásért.

Nem volt nehéz kitalálni, hogy valószínűleg Putyin elnök áll a letartóztatás mögött, amellyel befagyasztotta Hodorkovszkij vagyonát és csődbe vitte cégét, elrettentő példaként az ország többi oligarchájának.

Viszont fontos kérdés, hogy az olajmilliárdos vagyonának mekkora része vándorolt Putyin saját kasszájába?

Bill Browder amerikai bankár szerint – aki több orosz üzlettel is foglalkozott és évekig kutatott a témában – Putyin megegyezett a többi oligarchával.

„Az üzlet egyszerű: »Ti odaadjátok a pénzetek felét és megengedem, hogy megtartsátok a maradékot.« Ha ez valakinek nem tetszett, Putyin lecsukatta és a teljes vagyont elrakta.”

Browder 2017-ben végzett számításai alapján az orosz államfő vagyona 200 milliárd dollárra rúgott.

A számítási metódus meglehetősen egyszerű volt: összeadta Oroszország oligarcháinak vagyonát és elosztotta kettővel.
Pyotr Aven, Oroszország legnagyobb privátbankjának feje – akinek vagyonát a Forbes 4,8 milliárd dollárra becsüli – is alátámasztotta ezt az elméletet, amikor Robert Muellerrel, az FBI akkori igazgatójával folytatott beszélgetésében megemlítette: ő is egyike annak az ötven orosz üzletembernek, akik rendeszeresen találkoznak az elnökkel a Kremlben.

Aven azt mondta, hogy komolyan vette ezeket a találkozókat és felfogta, hogy bármilyen javaslat vagy kritika, amelyet Putyin megfogalmazott, burkolt irányadás volt és komoly következményekkel járt, ha ezeket valaki nem követte – írta Mueller jelentésében.

2. elmélet: A maffia-modell

Egy másik eshetőség szerint Putyin vagyona abból származik, hogy közeli barátait és családját teszi gazdaggá azzal, hogy kormányzati szerződéseket vagy üzleti tulajdonjogot adományoz nekik. Cserébe vagy pénzt, vagy részesedést kap az üzletek bevételéből.

Ez a teória úgy hangzik, mint egy maffiahálózat, ahol a kiskatonák és a kápók, vagyis a maffiafőnökök – jelen esetben milliárdosok – örökös adósai a keresztapának, Putyinnak.

Anders Aslund svéd közgazdász 2019-ben írt könyvet Russia’s Crony Capitalism címmel, amelyben arról is szó esik, hogy Putyin családtagokat, gyerekkori jó barátokat és testőröket toborzott maga köré, hogy őrizzék a pénzét.

Aslund szerint minden egyes maffiatag 500 millió és kétmilliárd dollár közötti összeggel bír, és összesen nagyjából 100 és 130 milliárd dollár közötti összegen osztoznak.

Putyin régi ismerősei közül rengetegen váltak hihetetlenül gazdaggá: egy barátja, akivel együtt judozott, Arkady Rotenberg több, mint 7 milliárd dollárnyi értékű állami szerződést szerzett erőművektől kezdve egészen sípályákig.

Rotenberg nemrégiben jelentette be, hogy ő az új tulajdonosa annak, a Fekete-tenger partján fekvő épületegyüttesnek, amelyet Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék vezetője Putyin palotájának nevezett.

Mindemellett ott van Kirill Shamalov, Putyin lányának exférje, aki Oroszország egyik legnagyobb pénzintézete, a Gazprombank vezető tanácsadójaként kamatoztatta családi szálait és miután elvált Katerina Tikhonovától, elvesztette vagyona nagy részét.

A csellista-üzletember Szergej Rolduginről is érdemes megemlékezni: ő fiatalkorában ismerkedett meg Putyinnal és azóta a legközelebbi barátja, akinek vagyonát 100 millió dollárra becsülik.

Aslund szerint „A vagyon nem ad szabadságot, Oroszországban ez még inkább igaz. Rengeteg dolog történhet veled, ha túl sok pénzed van.”

3. elmélet: A porfelhő-modell

A porfelhő-elmélet szerint Putyinnak valóban kevés pénze van, és egyszerűen csak egy dolgot szeretne:

hogy azt higgyük, több van neki.

Ez az elmélet is teljesen ésszerű, mivel papíron is ez bizonyítható. Putyin bevétele, amelyet a Kreml éves rendszerességgel nyilvánosságra hoz, 2020-ban 140 ezer dollár körül volt.

Vagyontárgyai eszerint: három autó, egy utánfutó, egy 74 négyzetméteres lakás, egy 19 négyzetméteres garázs és egy 150 négyzetméteres lakás használati joga , valamint az ahhoz tartozó két parkolóhely.

Sehol nem esik szó a hatalmas méretű luxuskaróra-gyűjteményéről, vagy „Putyin palotájáról”, ami valószínűleg az övé, de papíron Rotenberg tulajdona. Sehol egy betű nem esik a több ingatlanról, jachtról, repülőről, amelyet Oroszország vezetőjeként használ.

Néhány oknyomozó szerint épp ezek a fényűző dolgok mutatják, hogy Putyinnak nincs szüksége saját vagyonra. „A teljes ország a füttyszavára vár – írta Leonid Bershidsky 2013-ban a Bloombergen.

– Elég csak csettintenie és az állami tulajdonban álló cégek aprópénzen kerülnek a baráti köre valamely tagjának kezébe.

Egyetlen szó, és a gazdag üzletemberek kezüket-lábukat törik, hogy bekapcsolódhassanak az elnöki rezidencia pazarló felújításába.”