Home / News / Orbán az ellenségének nevezte Zelenszkijt, nem maradt el a válasz az ukrán féltől sem

Orbán az ellenségének nevezte Zelenszkijt, nem maradt el a válasz az ukrán féltől sem

A választást követő győzelmi beszédében Orbán egyenesen ellenségének nevezte az ukrán elnököt, most azonban megérkezett a válasz az ukrán féltől is.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond Dunaharasztiban, a Laffert kúriában, ahol választókkal találkozott 2022. április 2-án. A kormányfõ Pánczél Károlyt, a Pest megyei 11-es választókerület kormánypárti jelöltjét (b) ajánlotta a választóknak országgyûlési képviselõnek. MTI/Benko Vivien Cher

Kissé érdekes, de Orbán győzelmi beszédében azt a Volodimir Zelenszkijt nevezte meg (egyik) ellenségének, akinek országát lerohanta Oroszország, és jelenleg is egy véres és kegyetlen háború közepén próbálja tartani a frontot az ország elnökeként.

Orbán ugyanis közölte, “a Fidesz-KDNP-nek az eddigi legnagyobb túlerővel kellett megküzdenie”, szerinte ugyanis olyan felekkel “küzdöttek”, mint “a baloldal, a nemzetközi baloldal, a brüsszeli bürokraták, a Soros-birodalom, a nemzetközi média”, de ide sorolta a háborúban álló, és az Oroszország által megtámadott Ukrajna elnökét, Volodimir Zelenszkijt is.

A választás eredménye szerint az emberek többsége meg van elégedve a már 12 éve uralkodó Orbánnal és kormányával, így újra meg lett szavazva.

Az ukrán külügyminisztérium azonban érthető módon nem hagyta szó nélkül Orbán kijelentéseit, és azzal kezdték a reakciót, hogy tiszteletben tartják a magyar emberek akaratát a választásokon, de Orbánnak semmi joga nincs azt állítani, hogy meg kellett “küzdenie” Zelenszkijjel, hogy megnyerje a választásokat.

Az ukrán külügyminisztérium kiemelte, először is, sem Ukrajna, sem Volodimir Zelenszkij nem vett részt Magyarországon a politikai kampányban, másodszor pedig, “Ukrajna elnöke mindig egy sokkal fontosabb kérdéssel – az orosz agresszió elleni küzdelemmel – foglalkozik.

A miniszterelnök hálás lehetne Ukrajna elnökének azért, hogy a háború valósága nem érte el Ukrajna határait, köszönhetően az ukrán nép hősiességének, amely ellenállt Putyin elnök agresszív akcióinak”.

A közleményt úgy folytatták, Ukrajna bízik abban, hogy az ukrán civilek ellen elkövetett háborús bűnöket – úgymint a bucsai, az irpinyi, vagy a hosztomeli mészárlások – a magyar kormány is látja majd, ezen felül abban is bíznak, hogy Magyarország végre felülvizsgálja azon meglátását, hogy hogyan kellene megsegítenie a háború sújtotta Ukrajnát.