Home / News / Orbán: gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány

Orbán: gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány

Öt kérdésből álló gyermekvédelmi népszavazást jelentett be Orbán Viktor.

Gyermekvédelmi népszavazást kezdemény a kormány – jelentette be Orbán Viktor szerda délelőtt egy Facebook-videóban.

A miniszterelnök szerint Brüsszel az elmúlt hetekben egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvények miatt, és az oktatási és a gyermekvédelmi törvény módosítását követeli.

Sérelmezik, hogy nálunk nem lehetséges az, ami Nyugat-Európában már állandósult. Ott az LMTQ-aktivisták bejárnak az óvodákba és az iskolákba, ők végzik a szexuális felvilágosítást. Nálunk is ezt akarják, ezért a brüsszeli bürokraták fenyegetőznek, kötelezettségszegési eljárásokat indítanak, vagyis visszaélnek a hatalmukkal

– fogalmazott Orbán Viktor.

Ezt követően bejelentette, hogy kormány népszavazást kezdeményez öt kérdésben, majd ismertette a kérdéseket:

  1. Támogatja-e Ön, hogy köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyerekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemi átalakító kezelések?
  4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak
  5. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Múlt héten az Európai Bizottság úgy döntött, hogy jogsértési eljárást indít a melegellenes elemeket tartalmazó, nemzetközileg hevesen bírált pedofiltörvény miatt. Az Európai Bizottság közleményében – amelyben a Lengyelországgal szemben megindított eljárásról is tájékoztattak – úgy fogalmazott: az egyenlőség, valamint a méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartása alapvető uniós érték, melyet az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikke rögzít. A Bizottság minden rendelkezésére álló eszközt megragad, hogy megvédje ezen értékeket. A Bizottság kötelezettségszegési eljárásokat indít Magyarországgal és Lengyelországgal szemben az egyenlőséggel és az alapvető jogok védelmével kapcsolatban.

Az eljárás hat pontban állapítja meg, hogy a magyar törvény szembemegy a közösségi joganyaggal. Ugyancsak kötelezettségszegési eljárást indítottak, amiért a magyar hatóságok arra szólították fel a Meseország mindenkié című könyv kiadóját, hogy a borítón tüntesse fel, hogy a könyv „a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedést” mutat be. Az Európai Bizottság szerint ez sérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvet, illetve indokolatlanul korlátozzák a szerző és a kiadó szólásszabadsághoz való jogát is.

Magyarországnak és Lengyelországnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljanak a Bizottság által megfogalmazott érvekre. Ennek elmaradása esetén a Bizottság úgy határozhat, hogy indokolással ellátott véleményt küld nekik, illetve végső lépésként ügyüket az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti.

A jelentős kritikákat kiváltó melegellenessé terelt pedofiltörvényt június 15-én 157 igen, 1 nem és 0 tartózkodás mellett szavazta meg a parlament úgy, hogy az ellenzék által benyújtott módosító javaslatokat kivétel nélkül nem tartották fent. Az ellenzéki pártok közül a Jobbik is megszavazta a javaslatot, összesen 41-en nem szavaztak, az ellenzék egy része ugyanis bojkottálta a határozathozatalokat. Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők mellett hétfőn a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd is bojkottálták szavazást.

A törvény gyakorlatilag összemossa a pedofíliát a homoszexualitással. Az orosz mintára bevezetett melegellenes propagandatörvény a szólásszabadságot és a gyermekjogokat is súlyosan korlátozza, betiltja az iskolai LMBTQI témájú oktatási programokat és társadalmi célú reklámokat is. A törvény megtiltja a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítését és megjelenítését is, így tilos lesz 18 éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat (így reklámot is) elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést ábrázolja, vagy a homoszexualitást „népszerűsíti, jeleníti meg”. Iskolákban pedig csak olyan szervezet tarthatna szexuális felvilágosítást, amelyet egy állami szerv nyilvántartásba vett.