Home / News / Orbán Viktor rendkívüli interjúja: “A háború árát ne velünk fizettessék meg”

Orbán Viktor rendkívüli interjúja: “A háború árát ne velünk fizettessék meg”

Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli interjút adott az M1 aktuális csatornának.

A miniszterelnök a beszélgetést azzal kezdte, hogy ő emlékszik háborús helyzetre, és ez már a harmadik háború, amelynek során ő Magyarország miniszterelnöke. 1999-ben a NATO avatkozott be Szerbia és Albánia háborújába és akkor is fennállt az a veszély, hogy a szomszédunkban vívott háborúba hazánk is belesodródhat.

Ezt követően az első, 2014-2015-ös orosz-ukrán konfliktusról beszélt, amit a Krímben vívtak, a mostani háború pedig a harmadik, amit közvetlenül a szomszédunkban folytatnak. Ahogy korábban, most is az a magyar álláspont, hogy Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia, erre kell összepontosítani.

Orbán Viktor elmondta, hogy háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség, hiszen ilyenkor általában zűrzavar lesz. Megemlítette, hogy a magyar baloldal fegyvereket küldene Ukrajnába, ami szerinte nem éppen stratégiai nyugalomról árulkodik. A miniszterelnök szerint Magyarországnak most nincs is olyan fegyvere, amit nélkülözni tudna.

Magyarország, ha akarna, de nem akar, akkor sem tudna mások rendelkezésére bocsátani hadiipari eszközt vagy katonát – fogalmazott.

A kormányfő az elmúlt évek hazai hadiipari fejlesztéséről is beszélt, és hogy mi a békére készülünk, ezért indították meg a szükséges lépéseket, amiket a baloldal folyamatosan támadott.

Nem kell atomtudósnak lenni, hogy valaki különbséget tegyen a messziről érkező muszlim tömegek és a háború elől menekülők között – mondta a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy a kormány korábbi, bevándorlásellenes álláspontját sokan kritizálták és hozzátette, hogy aki Ukrajnából ide jön, azoknak minden segítséget meg fognak adni és Magyarország egy jó ország és a magyar egy jó nép, ezért is lehet az, hogy sok önkéntes ajánlotta már fel a segítségét.

A miniszterelnök kijelentette, és mindig is ezen az állásponton volt, hogy nem hisz a szankciók (így az oroszok ellenek is hozottak) jótékony hatásában, de most nem az okoskodás ideje van.

Háború van, most nem okosnak kell lenni, hanem egységesnek – mondta, hozzátéve, hogy a magyar kormány támogat minden közös fellépést az oroszok ellen.

Ezután arról beszélt, hogy a háborúk már információs háborúk is és a dezinformáció bevett formája a harcoknak, és ilyen álhír volt az is, hogy Magyarország megvétózta volna az oroszok SWIFT-rendszerről történő lekapcsolását.

Az oroszokkal szembeni energetikai szankciók terén nem született egyetértés az Unióban, mert az sok országnak nagy károkat okozott volna, és Orbán Viktor úgy véli, Paks II-t és az energia kérdését ki kell hagyni, mert „annak mi fogjuk megfizetni az árát és ezt senki sem akarja” azaz az eddigi szankciók nem is érintik a rezsicsökkentést, és amíg ő lesz a miniszterelnök, nem is fogják.

Orbán Viktor elmondása szerint mindenki tudja, hogy a frontvonal közeledik a magyar határ felé, ezért a jövő héten nagyon nyugodtnak és higgadtnak kell lenni.

A miniszterelnök szerint minél tovább húzódik a háború, annál több lehet a kárpátaljai célpont, erre fel kell készülni. Brüsszel nem adott pénzügyi segítséget a muszlim menekültek idején sem, és szerinte ahogy akkor, úgy Magyarország most is egész Európa határait védi, de ő azt javasolja, hogy Brüsszelre ne számítsunk, „csak magunkra”, illetve a NATO-ra.

Arra a kérdésre, hogy veszélyben vannak-e a magyarok, Orbán elmondta, hogy azzal kel és fekszik, hogy milyen döntéseket kell hozni, hogy biztonságban legyünk, illetve hogy „a háború árát ne velünk fizettessék meg.”