Home / News / Orbánék újra bevetik a csodafegyvert? Elárulta a kormány lesz-e rendkívüli nyugdíjemelés

Orbánék újra bevetik a csodafegyvert? Elárulta a kormány lesz-e rendkívüli nyugdíjemelés

Olyan mértékű a drágulás, hogy a korábbi emelést már rég elvitte az infláció.

Dávid Ferenc, a DK gazdasági szakértője szerint elkerülhetetlen a további emelés, a kormány pedig ígérget.

Postás kézbesíti a 13. havi nyugdíjat egy nőnek Budapesten, a XIII. kerületben 2022. február 9-én. MTI/Balogh Zoltán

A statisztika szerint a mintegy 2 millió nyugdíjas negyedének nem éri el a nyugdíja a 100 ezer forintot, 1 millió érintettnek pedig kevesebbet hoz a postás, mint az átlag nyugdíj, ami jelenleg 160 ezer forint körül van. Leginkább ezt a nyugdíjas réteget sújtja az élelmiszerek drágulása.

A nyugdíjszakértő is arról beszélt az ATV Start című műsorában, hogy rengeteg élelmiszer 15-20 százalékkal is drágult, de van, ami 30 százalékkal.

Igaz a hivatalos statisztika az átlagolás miatt ilyen kiugró számokat nem mutat, de ebből is látszik, hogy az élelmiszerek ára jóval nagyobb mértékben nőtt, mint a hivatalos infláció.

A KSH adatai szerint idén még inkább elszálltak az élelmiszerárak, mint a korábbi években, miközben az infláció is folyamatosan nőtt. A nyugdíjszakértő szerint a januári 5 százalékos nyugdíjemelésnél nem szabad megállni.

Ezt kell mindenképpen kiegészíteni júniusi és a novemberi emeléssel, ami feltehetően egy plusz összesített 5 százalék körüli értéket fog majd kiadni, ami újabb 200 milliárdba kerül az államnak

– vélekedett Farkas András.

A választások előtt két hónappal érkezett a 13 havi nyugdíj, ami 371 milliárd forinttal terhelte meg a költségvetést. Híradónk megkereste a kormányt, hogy lesz-e idén még rendkívüli nyugdíjemelés. A Miniszterelnökség a kérdésre azt írta:

az inflációkövető nyugdíjemelést a kormány ebben az évben is garantálja. Ha a vártnál jobban emelkedik az infláció, akkor év közben, júniusban is nyugdíjemelést biztosít.

Tállai András egyébként már márciusban is említést tett a kormány nyugdíjemelési terveiről.

Ha az ukrajnai konfliktus miatt a vártnál jobban megemelkedik az infláció, akkor a kormány év közben, júniusban nyugdíjemelést biztosít
– ezt posztolta a Pénzügyminisztérium államtitkára még a választások előtt.