Home / News / Orosz gázt rubelért: kiderült pár fontos részlet Putyinék tervéről

Orosz gázt rubelért: kiderült pár fontos részlet Putyinék tervéről

Múlt héten még a holnapi napot jelölte meg határidőként az orosz elnök, hogy letegyék az asztalra az illetékes intézmények az orosz gázszállítások rubelben való kifizetésének megvalósíthatósági lépéseit, egy hétfői orosz államfői utasítás viszont most már a csütörtöki napot, azaz március 31-ét jelölte meg erre.

Az utasításból az is kiderült, hogy minden egyéb, meglévő szerződéses paramétert változatlanul hagynának, csak a pénznemet módosítanák a szerződésekben és közben a jelek szerint a nyugati szankciók hatálya alatt álló orosz jegybankot hoznák helyzetbe ahhoz, hogy rubel likviditást biztosítson a nyugati gázvásárlóknak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 31-ig várja a kormány, az orosz jegybank és a Gazprom gázvállalat jelentését arról, hogy miként megvalósítható meg az áttérés a rubelelszámolásra az Oroszországgal szemben barátságtalan országokba irányuló gázszállításban – az erről szóló államfői utasítás hétfőn jelent meg a Kreml honlapján.

“Az orosz kormány közösen a Bank Rossziival és a Gazprom nyílt részvénytársasággal együtt hajtsa végre intézkedések együttesét annak érdekében, hogy az Európai Unióba és más, az orosz állampolgárokkal és orosz jogi személyekkel szemben korlátozó intézkedéseket bevezető országokba irányuló földgázszállítások fizetőeszközét orosz rubelre váltsák át” – áll a dokumentumban.

Az elnök az erről szóló jelentést csütörtökre várja, majd ezt követően havonta számít hasonló beszámolóra a rendeletével kapcsolatban. A végrehajtásért Mihail Misusztyin miniszterelnök, Elvira Nabiullina jegybankelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezetője felelős.

Az orosz kormánynak csütörtökig kell jóváhagynia a Gazprom hatályos gázszállítási szerződéseinek módosítására vonatkozó irányelvet, amelynek értelemben a gázszállítási szerződések fizetőeszközét orosz rubelre kell módosítani.

MINDEZT A MEGÁLLAPODÁSOKBAN MEGHATÁROZOTT SZÁLLÍTÁSI MENNYISÉGEK, ÁRAK ÉS ÁRKÉPZÉSI ELVEK FENNTARTÁSA MELLETT.

Ezen túlmenően a központi banknak a kormánnyal közösen, ugyancsak csütörtökig, biztosítania kell a gázszállításokért rubelben történő fizetés lehetőségét, beleértve az orosz rubel beszerzését az energiaforrások vásárlói által az orosz devizapiacon.