Home / News / Orosz-ukrán háború: Hamis videókkal próbálnak nyerészkedni TikTokon

Orosz-ukrán háború: Hamis videókkal próbálnak nyerészkedni TikTokon

A TikTok lett az a platform, ahol rengeteg megtévesztő videó kering az ukrajnai háborúról.

A leginkább fiatalok által használt alkalmazás folyamatosan küzd a hamis videók ellen, de a NewsGuard weboldal vizsgálata szerint az új felhasználók a csatlakozást követő 40 percen belül hamis tartalommal találkoznak az orosz-ukrán háborúról.

A háború korai napjaitól kezdve a hamis élő közvetítések hozták a legtöbb megtekintést a TikTokon.

A recept egyszerű: a felhasználó talál egy drámai videót egy régi konfliktusról vagy valamilyen katonai gyakorlatról, alászinkronizál valamilyen hamis információt, majd elindítja, mintha élőben jelentkezne be, közben pedig adományokat kér a háború miatt.

Az egyik ilyen fiókot március közepéig közel 30 millióan nézték meg. Három kivételével az addigi élő közvetítések rövid klipek voltak egy régi ukrán katonai kiképzésről készült YouTube-videóból, még 2017-ből.

A legtöbb hamis élő közvetítés könnyen megtalálható olyan népszerű hashtagek alatt, mint például #Ukraine vagy #UkraineWar.

A másik gyakori átverés pedig a katonai játékokból érkezik. A grafikák már egyre valósághűbbek, így sokszor használják fel őket megtévesztésre.

A videojátékokból, például az Arma 3-ból és a Call of Dutyból származó jelenetek elárasztották a TikTokot. A hamis légi csaták, köztük a vadászgépek lelövését bemutató felvételek különösen népszerűnek bizonyultak.

De háborús filmekből, tévésorozatokból is felturbózzák az akciót.

Ezenkívül gyakoriak még a régi katonai konfliktusokból származó videók, például líbiai, szíriai és csecsenföldi harcokról készültek, amiket úgy adnak el, mintha frissek lennének.

Bár a TikTok is együttműködik független tényellenőrzőkkel, jelenleg is rengeteg hamis videó kering a platformon, ezért érdemes óvatosan kezelni az ott megjelent anyagokat.

TikTok’s platform design makes spreading misinformation about Ukraine easy. Just use an old audio. The audio used here is a year old.

Caption says “join live” because livestreams are profitable. There’s been a surge of fake Ukraine livestreams raking in donations on TikTok. pic.twitter.com/sJaqN5nUhp

— Abbie Richards (@abbieasr) February 28, 2022