Home / News / Oroszország megszünteti az utazási korlátozásokat a „barátságos” országokkal szemben

Oroszország megszünteti az utazási korlátozásokat a „barátságos” országokkal szemben

Oroszország miniszterelnöke, Mihail Misusztyin bejelentette, hogy az ország megszünteti a koronavírus miatti utazási korlátozásokat a „barátságos” országokkal szemben.

Oroszország bejelentette, hogy megszünteti 52 országgal szemben az eddig fennálló, koronavírus miatti utazási korlátozásokat.

A TASS orosz hírügynökség szerint ezek olyan országok, amelyek nem csatlakoztak a nyugati országok Moszkvát sújtó szankcióinak legutolsó köréhez.

Ez alapján tehát nem sok köze van a döntésnek a koronavírushoz vagy egyéb egészségügyi megfontolásokhoz.

A hírek szerint a korlátozásokat április 9-től kezdve oldanák fel, Misusztyin orosz miniszterelnök szerint olyan országokkal állna helyre a kapcsolat, mint Argentína, Dél-Afrika és egyéb „barátságos” országok.

============

Bekeményít a „barátságtalan” országokkal szemben Putyin: vízumkorlátozást vezet be 

Vlagyimir Putyin egy hétfői rendelet szerint vízumkorlátozást vezetett be azon országok állampolgáraival szemben, amelyeket Moszkva “barátságtalannak” tart, válaszul az Ukrajna miatti szankciókra.

A rendelet felfüggeszti az egyszerűsített vízumkiadási rendszert néhány uniós országgal, továbbá Norvégiával, Svájccal, Dániával és Izlanddal.

A rendeletben emellett Putyin arra kérte az orosz külügyminisztériumot, hogy bizonyos külföldi állampolgárokkal szemben beutazási korlátozásokat léptessen érvénybe, közöttük is elsősorban azokra fókuszálva, akik „barátságtalan cselekményeket követnek el Oroszországgal, annak állampolgáraival vagy jogi entitásaival szemben”.

Az orosz kormány március elején tette közzé a „barátságtalan” országok listáját, ezen többek között Magyarország is szerepel.

Az orosz kormány minden olyan országot „de facto barátságtalannak” tart, amelyek megszavazták az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Ebbe a csoportba tartozik ennek megfelelően az Európai Unió valamennyi tagállama, beleértve Magyarországot is.