Home / News / Oroszország üzent: A polgári lakosság szabadon elhagyhatja Kijevet

Oroszország üzent: A polgári lakosság szabadon elhagyhatja Kijevet

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt közölte hétfőn, hogy a polgári lakosság “szabadon elhagyhatja” az ukrán fővárost délnyugat felé, a Vaszilkiv felé vezető autópályán.

A szóvivő egyúttal azzal vádolta az ukrán vezetést, hogy élő pajzsként használja a civileket.

Forrás: AFP

A kijevi városi vezetés továbbra is arra szólította fel a lakosságot, hogy csakis a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonaikat. A felhívás szerint a főváros szinte minden kerületében előfordulhatnak utcai harcok.

A városvezetés arról tájékoztatott, hogy az éjszaka viszonylagos nyugalomban telt, eltekintve szórványos összetűzésektől. Reggel kinyitottak az üzletek, és működik a tömegközlekedés is, bár a metrók a megszokottnál ritkábban járnak. Továbbra is kijárási tilalom van érvényben este 10 és reggel 7 óra között.

Közben a kelet-ukrajnai Harkivban is kijárási tilalmat vezettek be.

Az ukrán hadsereg hétfő reggeli közleményében arról tájékoztatott, hogy Moszkva “lassította az offenzíva ütemét” a támadás ötödik napján.

Az orosz védelmi minisztérium az Interfax orosz hírügynökség szerint azt közölte, hogy az orosz erők elfoglaltak két települést – Bergyanszk kikötővárost és Enerhodart – a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen, illetve bevették a zaporizzsjai atomerőmű körüli területeket és magát az atomerőművet is.

A hadműveletek ellenére az erőmű zavartalanul működik – tették hozzá az orosz közleményben.

Ukrán források cáfolták, hogy az orosz hadsereg elfoglalta volna a zaporizzsjai atomerőművet.

A fehérorosz hatóságok jelezték, készen állnak az ukrán és az orosz tárgyalódelegációk fogadására. A minszki külügyminisztérium Facebook-oldalán hétfőn közzétett egy fényképet egy tárgyalóteremről, ahová várják a delegációk tagjait.

Vasárnap megjelent hírek szerint a találkozó határátkelőhelyen lesz, a fehérorosz-ukrán határon.

Eközben a kelet-ukrajnai szakadárok jelezték: felfüggesztették az általános mozgósítást.

Gyenyisz Pusilin, a “Donyecki Népköztásaság” vezetője az orosz állami televízióban elmondta, a mozgósítás célját elérték, a szükséges területeket az orosz erők segítségével sikerült elfoglalni a donyecki és a luhanszki régióban. Így most már eljött az ideje, hogy a “humanitárius kérdésekre” koncentráljanak.