Home / News / Páncélozott járműveket, rakétákat küldenek a britek Ukrajnának

Páncélozott járműveket, rakétákat küldenek a britek Ukrajnának

Az Egyesült Királyság 120 páncélozott járművet és rakétarendszereket szállít Ukrajnába

– közölte a londoni miniszterelnöki hivatal, Boris Johnson brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi tárgyalása után.

Boris Johnson szombaton előre be nem jelentett látogatásra érkezett az ukrán fővárosba, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt egy új pénzügyi és katonai segélycsomagról.

Johnson 120 páncélozott járművet és rakétarendszereket  ígért az előző nap bejelentett, 100 millió font (több mint 45 milliárd forint) értékű, védelmi jellegű fegyverszállítmányon túl, annak kiegészítéseként a Downing Street közleménye szerint.

A pénzügyi segélycsomagban az Egyesült Királyság további 500 millió dolláros (384 millió font) Világbank-hitelt garantál Ukrajnának – a parlament jóváhagyásától függően -, így a teljes hitelgarancia összege elérheti az 1 milliárd dollárt – idézi a londoni miniszterelnöki hivatal közleményét a BBC.

Továbbá a kereskedelem felszabadítása érdekében enyhítik az Ukrajnából származó legtöbb importtermékre kivetett vámokat.

===========

Kijevben találkozott Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij

Az ukrajnai brit nagykövetség egy képet is tweetelt a két vezető találkozójáról.

Boris Johnson Kijevbe utazott, hogy személyes megbeszélést folytasson Volodimir Zelenszkij elnökkel – közölte az Egyesült Királyság ukrajnai nagykövetsége a Twitteren.

A jelenleg is zajló egyeztetések során főként az Egyesült Királyság hosszabb távú támogatásairól lesz szó, illetve Johnson ismerteti az új pénzügyi és katonai segélycsomag részleteit is – számolt be róla a The Guardian.

Andrij Sybiha, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője a Facebookon közölte, hogy a két vezető „négyszemközti találkozót” tart.

Sybiha hozzátette: „az Egyesült Királyság vezető szerepet tölt be Ukrajna védelmi támogatásában”.

A héten több fontos európai vezető is először tett látogatást Ukrajnában a háború kitörése óta. A napokban az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is Kijevbe utazott.