Home / News / Pofon Putyinnak: örökre kitiltották abból a kocsmából, ami a törzshelye volt

Pofon Putyinnak: örökre kitiltották abból a kocsmából, ami a törzshelye volt

Putyin lett a nagy múltú kocsma történetének első és egyetlen nemkívánatos személye

Drezdában örökre kitiltották Vlagyimir Putyint abból a kocsmából, ahová rendszeresen járt, amikor a KGB-nek dolgozott, írja a Bild.

Az Am Thor nevű kocsma egykor még büszke volt rá, hogy a világ egyik vezető politikusa fiatal korában gyakran betért hozzájuk. A kocsmában képeket is kiraktak az orosz elnökről, de ezeket már korábban eltávolították a pultról és a falról.

Azzal pedig, hogy háborút indított Ukrajna ellen, Putyin lett a nagy múltú kocsma történetének első és egyetlen nemkívánatos személye. Az orosz elnök ellen „bárpulttámasztási tilalmat” rendeltek el.

Joachim Müller, a kocsma tulajdonosa azt mondta:

a személyzet szolidáris Ukrajnával, és a borravalójuk 10 százalékát minden nap a menekültek megsegítésére teszik félre, emellett adományokat is gyűjtenek az üzletben.


Vlagyimir Putyin 1985 és 1990 között az akkori kommunista Kelet-Németországban élt.

A szovjet titkosszolgálat, a KGB referenseként tevékenykedett, άм Putyin nem járt gyakran kocsmába, józan életet élt, de a közeli Am Thorban szerette a Radeberger sört és a Würzfleischnek nevezett fűszeres, gombás ragut.

“Nürnbergi pert” fontolgatnak Vlagyimir Putyin ellen

Gordon Browntól és Sir John Majortől származik az ötlet.

Gordon Brown és Sir John Major egykori brit miniszterelnökök is támogatják, hogy a nürnbergi perekhez hasonló eljárás keretében, nemzetközi bíróság előtt vonják felelősségre Vlagyimir Putyin orosz elnököt és társait az ukrajnai háború miatt.

Ennek érdekében online kezdeményezést indítottak, amelynek célja kétmillió aláírás összegyűjtése március végéig.

A petíciót számos vezető jogász, tudós és politikus írta alá, többek között Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, a brit-francia Philippe Sands nemzetközi joggal foglalkozó professzor, az amerikai Benjamin Ferencz, a nürnbergi katonai bíróság volt ügyésze, valamint az angol Sir Nicolas Bratza, az Emberi Jogok Európai Bíróságának egykori elnöke.

A javaslatot eddig 740 ezren biztosították támogatásukról világszerte.

“Nürnbergben felelősségre vontuk a náci háborús bűnösöket. Nyolc évtizeddel később biztosítanunk kell, hogy egyszer Putyinnak is számot kelljen adnia” – mondta Gordon Brown.

Ukrajnában feltételezhetőleg több emberiesség elleni és háborús bűncselekményt követtek el, amelyek miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) március 2-án nyomozást indított.

Ukrajna nem részese az ICC-t megalapító római egyezménynek, de a Krím 2014-es orosz annektálása után elfogadta a bíróság joghatóságát a területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek ügyében.

Oroszország nem ismeri el a bíróságot.

MTI