Home / Health / Puffadás is jelezheti a nőgyógyászati daganatot: 8 tünet, amiről muszáj értesíteni az orvost

Puffadás is jelezheti a nőgyógyászati daganatot: 8 tünet, amiről muszáj értesíteni az orvost

Minél korábban felismerik a problémát, annál nagyobb eséllyel gyógyítható.

A nőgyógyászati daganatokról sokaknak csak a méhnyakrák jut eszébe, valójában viszont többféle ráktípus tartozik ide. Kialakulhat az elváltozás a méhtestben, a petefészekben, a hüvelyben és a szeméremtesten is.

Minél hamarabb diagnosztizálják a problémát, annál jobbak az érintettek kilátásai a jövőre nézve. Így bár otthoni körülmények között természetesen nem lehet megállapítani a betegséget, a gyanús jelekkel jobb egyből orvoshoz fordulni. Sajnos jellemző tendencia, hogy sokan a szűrővizsgálatokra sem járnak el, a kínosnak vagy súlytalannak vélt panaszaikkal pedig inkább egyedül próbálnak megbirkózni.

Nőgyógyászati daganatok tünetei

A méhnyakrák, a méhtestrák és a petefészekrák a szakemberek szerint több nőt érint, mint azt az emberek általában gondolnák. A betegségek közül az egyik leggyakoribb a méhnyakrák, ami a szűréssel akár meg is előzhető, illetve már korai stádiumban felismerhető, és jól kezelhető. A nőgyógyászati daganatokra is igaz, hogy a tünetek gyakran későn jelentkeznek, és könnyebb a rákmegelőző elváltozást kezelni, mint egy előrehaladottabb problémát.

A cél mindenképp az, hogy még a panaszok előtt kiderüljön, hogy valami nincs rendben, ugyanakkor a nőknek a saját testük jelzéseire is figyelniük kell, szokatlan jelenséget észlelve pedig mielőbb segítséget kell kérniük. Ehhez szükség van a saját ciklus megismerésére, a hónapról hónapra fiziológiásan zajló folyamatok tudatosítására is. A következő tünetek nem csak daganatos elváltozást jelezhetnek, άм mindenképp ajánlott orvoshoz fordulni velük:

  • rendellenes vérzés,
  • szokatlan folyás, hüvelyváladék,
  • kismedencei, alhasi fájdalom,
  • állandó puffadás, teltségérzet,
  • gyakori vizeletürítés,
  • nem múló viszketés,
  • látható elváltozások a bőrön,
  • csomók, duzzanatok.

A méhnyakrák tünetei

A méhnyakrák kialakulása az évenkénti szűrővizsgálattal jó eséllyel megelőzhető. A korai stádiumban jellemzően nem jár tünetekkel, később a rendellenes vérzés hívhatja fel rá a figyelmet többek között. Ez jelentkezhet szexuális együttlét után, két menstruáció között, illetve menopauza után is. Előfordulhat kóros hüvelyváladék, ami véres és kellemetlen szagú lehet. Alhasi, kismedencei fájdalom is felléphet a szexuális együttlét során. A méhnyakrák pontos okai nem ismertek, de a HPV-vírus komoly szerepet játszhat a kialakulásában. A rizikótényezők között szerepel a legyengült immunrendszer, a szexuális partnerek gyakori cseréje, a nemi úton terjedő betegségek, valamint a dohányzás is.

A petefészekrák tünetei

A petefészekrák felismerése sokszor nehézségekbe ütközik, gyakran akkor diagnosztizálják, amikor már elterjedt. Eleinte többnyire tünetszegény az állapot, a későbbiekben változatos panaszokat okozhat. A betegek állandó puffadást, teltségérzetet tapasztalhatnak, változás állhat be az emésztésükben, például székrekedés nehezítheti a mindennapjaikat.

A vizeletürítés gyakoribbá válhat, és sokan szenvednek állandó hasi, kismedencei fájdalomtól. A petefészekrák bármelyik életkorban előfordulhat, άм 50-60 éves kor környékén nagyobb az esélye. A menstruáció korai kezdete, a menopauza kései jelentkezése növelheti a kialakulásának valószínűségét.

A szeméremtestrák tünetei

A szeméremtestrák a női nemi szerv külső felszínén, a szeméremajkak környékén alakul ki. Nem gyakori megbetegedés, és a legtöbbször hatvan év felett diagnosztizálják. Jellemző tünet a nem múló viszketés, a fájdalom és az érzékenység, a bőr látható elváltozása, elszíneződése, megvastagodása, dudor vagy seb megjelenése.

A méhtestrák tünetei

A méhtestrák a méh nyálkahártyájából, az endometriumból indul ki. Legfőbb – és általában már a korai stádiumban jelentkező – tünete a rendellenes, menopauza utáni, illetve két menstruáció közötti vérzés, ennek köszönhetően gyakran viszonylag hamar észreveszik, és ilyenkor a túlélési esélyek nagyon jók. A betegség előfordulásának valószínűségét növeli a hormonháztartás egyensúlyának felborulása, az ösztrogéntúlsúllyal járó kórképek, az ovuláció hiánya, a policisztás ovárium szindróma, az elhízás és az idősebb életkor is.

Hüvelyrák

A hüvelyrák ritka megbetegedés, ami eleinte sokszor semmilyen tünetet nem okoz. Később menstruáción kívüli vérzés, hüvelyi folyás, gyakori, esetleg fájdalmas vizeletürítés, kismedencei, alhasi fájdalom, székrekedés, valamint a hüvelyben megjelenő duzzanat, dudor utalhat rá. Az elváltozást többnyire hatvanéves kor felett diagnosztizálják, gyakorisága a kor előrehaladtával megnő.

MÉG TÖBB TERMÉK

A nőgyógyászati eredetű daganatok korai felismerésében, megelőzésében a rendszeres vizsgálatok játszanak a legfontosabb szerepet. Minél korábban sor kerül a diagnózisra, annál nagyobb valószínűséggel gyógyítható a betegség.

Hormonproblémák látható jelei

Az endokrin problémák a betegek mindennapjait erőteljesen befolyásolják, a látható elváltozások mellett az érintetteknek gyakran hangulatingadozással, levertséggel és fáradtsággal kell megküzdeniük, ez pedig nehezítheti a helytállást az élet minden területén.

8 tünet, ami a hormonháztartás problémájára utal: a hízástól a túlzott szőrnövekedésig

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)