Home / News / Putyin az Azovsztalról: Nem szabad bemásznunk azokba a katakombákba

Putyin az Azovsztalról: Nem szabad bemásznunk azokba a katakombákba

„Úgy zárják körbe azt a területet, hogy egy légy se tudjon kirepülni” – mondta az orosz elnök az acélgyárról.

Jelentést tett Szergej Sojgu Vlagyimir Putyinnak a mariupoli helyzetről, kettejük párbeszédének tartalmát videón és leiratban is közzétették a Kreml honlapján.

A védelmi miniszter – aki korábban néhány hétre teljesen eltűnt a nyilvánosságból, és csak a napokban került elő ismét – egyebek közt elmondta: az erődített várost 8100 ukrán katona védte a több mint másfél hónapos ostrom során, akiket minden egyes épületért külön megküzdve szorítottak vissza, majd a maradékuk az Azovsztal vasmű területére vette be magát.

A harcok során Sojgu állítása szerint 4 ezer ellenséges fegyverest likvidáltak – az ukrán fegyveres erők és az Azov ezred katonáit, valamint külföldi zsoldosokat –, emellett 1478 foglyot ejtettek. Azok száma, akik nem tették le a fegyvert, meghaladja a 2 ezer főt.

Sojgu azt állította, a város ostroma során az orosz erők rendszeresen biztosítottak lehetőséget a civil lakosság evakuálására – együttműködve nemzetközi szervezetekkel és Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettessel –, ennek során 142 711 ember távozhatott.

Azt mondta, Mariupol teljes egészében orosz ellenőrzés alatt áll, míg az Azvosztal területét hermetikusan körülzárták.

Ugyanakkor minden nap 14 és 16 óra között leállnak a harci cselekményekkel, lehetőséget biztosítva a bent rekedteknek arra, hogy megadják magukat.

Onnan azonban egyelőre nem jött ki senki. A városban nyugalom van, άм ahhoz, hogy az ellenállást az Azovsztalban is felszámolják, még három-négy napra lenne szükség Sojgu szerint.

Ostrom viszont várhatóan nem lesz, Vlagyimir Putyin ugyanis kijelentette: az ipari terület további ostromát nem találja célszerűnek, ezért parancsot ad a berekesztésére.

epa09816775 Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with permanent members of the Russsia’s Security Council via teleconference call at the Kremlin in Moscow, Russia, 11 March 2022. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

„Ez az a helyzet, amikor kiemelten kell gondolnunk a katonáink életére és egészségére” – mondta.

Nem szabad bemásznunk azokba a katakombákba”
– tette hozzá. Majd azt is: „Úgy zárják körbe azt a területet, hogy egy légy se tudjon kirepülni.”

Az orosz elnök-diktátor összességében sikeresnek nevezte Mariupol „felszabadítását”, és kilátásba helyezte, hogy a hadművelet szereplői kitüntetésekben részesülnek a későbbiekben.