Home / News / Putyin figyelmeztette Európát: az orosz olaj kiszorítása nagyon fájdalmas lesz

Putyin figyelmeztette Európát: az orosz olaj kiszorítása nagyon fájdalmas lesz

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke csütörtökön figyelmeztette az európai országokat, hogy nagyon fájdalmas lesz a számukra az orosz olajimportok kivezetése.

Vlagyimir Putyin jelenleg kényelmes pozícióban van az Ukrajna elleni invázió mentén kialakuló „energiaháború” tekintetében, ugyanis jelenleg valamennyi európai gazdaság nagy gondba kerülne, ha egyik napról a másikra tiltaná ki az orosz olajat és földgázt.

Bár az európai országok fontolgatják ezt a lépést, inkább tartózkodnak még ettől a lépéstől, mivel nem egyszerű alternatív beszállítót találni.

Az olaj esetében még talán meg is lehetne oldani, a földgáz esetében viszont éveken át nem lehetne pótolni az olcsó orosz gázt.

Vlagyimir Putyin pedig ezt pontosan tudja és ennek hangot is adott egy csütörtöki kormányülésen, amelynek során úgy fogalmazott, hogy „nagyon fájdalmas” lesz az európai országok számára, ha ki akarják szorítani az orosz olajat a piacról:

„A nyugati országok általi kísérletek az orosz beszállítók kiszorítására, hogy alternatív forrásokkal pótolják az energiahordozóinkat, elkerülhetetlenül hatással lesz a globális gazdaságra.

Ennek a lépésnek a következményei nagyon fájdalmasak lesznek, elsősorban a javaslat előterjesztői számára”

Mint a RIA Novosti is idézte, Putyin kifejezetten sérelmezi, hogy a „barátságtalan országok” késve fizetnek az orosz olajimportokért, ez pedig fennakadásokat okoz jelenleg az ország olaj- és gázszektorában:

„Egyelőre nincs ésszerű alternatíva Európa számára. Nincs szabad kapacitás jelenleg a piacon, más országokból, különösen az Egyesült Államokból érkező szállítmányok jóval drágábbak lesznek, ami az átlagemberek életszínvonalát és az európai gazdaság versenyképességét fogja sújtani”

Az Európai Unió már megkezdte a tárgyalásokat alternatív beszállítókkal, köztük Norvégiával, Azerbajdzsánnal, Algériával és Nigériával is, azonban számos infrastrukturális kihívás miatt egyelőre még nem fogják tudni felváltani az orosz gázt.