Home / News / Putyin még az idén elindulna a Holdra bázist építeni

Putyin még az idén elindulna a Holdra bázist építeni

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek úgy tűnik még a háború mellett is maradt elég szabadideje, hogy felpörgesse az űrversenyt.

“Sikeresen kell helytállnunk az űrkutatás kihívásaiban” – idézte a The Moscow Times az orosz elnököt, aki a napokban meglátogatta a Vosztocsnij űrrepülőteret. Putyin reményei szerint valamikor az idei évben egy személyzet nélküli űrhajó landolhat a Holdon, hogy “helyreállítsák a Hold-programot”.

Persze a bejelentés időzítése mellett nem lehet elmenni, hiszen az ilyen ambiciózus programok rendszeresen építettek a nemzeti büszkeség felkorbácsolására a történelem során – nem csak Oroszországban vagy elődjében, a Szovjetunióban.

“Az [idei] harmadik negyedévre a Luna 25 állomásnak készen kell lennie” – kérte Putyin a Roszkozmosz vezérigazgatójától, Dmitrij Rogozintól, akit a TASZSZ orosz állami hírügynökség idézett. Majd az orosz elnök nekiszegezte a kérdést Rogozinnak:

“Meg fogjuk csinálni időben, a harmadik negyedévben?”

A vezérigazgató látszólag megdöbbenve a felvetéstől, azt válaszolta, hogy “várhatóan”.

Hogy Oroszországnak valóban sikerül-e a következő nyolc hónapon belül leszállnia egy űrhajóval a Holdra, az a legjobb esetben is kétséges. A Luna-25 küldetés már több mint fél évtizede jelentős késésekkel küzd, eredetileg 2016-ra tervezték a startot.

A küldetés most a tervek szerint augusztus 22-én indul Vosztocsnijból.

A késések mellett az ország űrprogramja, a Roszkoszmosz is szankciókkal néz szembe a nemzetközi partnerek részéről az ország ukrajnai inváziója miatt, így a főbb partnerek, köztük a NASA és az Európai Űrügynökség is azon dolgozik, hogy alternatívát találjanak jövőbeli küldetéseikhez az orosz gyártmányú rakéták helyett.

Holdbázisért folytatott verseny

A Luna 25 egy lépcsőfok a 2035-ig Kínával közösen létrehozandó holdi kutatóállomás felé vezető úton, άм a Roszkozmosznak nem lesz könnyű dolga.

A Hold felszínére való puha leszállás nem könnyű feladat, amint azt az 1950-es évek vége óta tett számtalan kísérlet bizonyította.

A Szovjetunió volt a világ első országa, amely 1959-ben a Luna 2 küldetésével elérte a Hold felszínét – vagy inkább beleütközött – a Holdba.

Άм kérdés, hogy 46 évvel az utolsó orosz Holdküldetést követően a nemzetközi konfliktusokkal és a nemzetközi együttműködés felbomlásával jellemezhető 2022-es év lesz-e az a pillanat, amikor Oroszország visszatér az űrverseny élbolyába.