Home / News / Putyin után Lukasenka is gratulált a hatalmon maradó Orbánnak

Putyin után Lukasenka is gratulált a hatalmon maradó Orbánnak

Láthatóan lenyűgözte a kelet-európai diktátorokat a magyar kormányfő teljesítménye.

Gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a Fidesz újabb meggyőző fölényéhez Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök – olvasható az elnöki honlapon. Lukasenka üdvözlete eképpen hangzott:

„Az újraválasztás fontos jele az emberek támogatásának és bizalmának a nemzeti érdekek védelme iránti elkötelezettségében, függetlenül attól, hogy milyen erős külső nyomás nehezedik országára.”

Itt megjegyezhetjük, ő már csak tudja, hiszen a 2020. augusztusi belarusz elnökválasztásról az EBESZ kimondta, hogy egyértelmű választási csalás történt.

Aljakszandr Lukasenka ezen hivatalosan 79,7 százalékot „szerzett”, majd az ezt követő tiltakozáshullámot véresen leverte, az ellenzék vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja azóta is száműzetésben él.

Lukasenka Orbánnak szóló üdvözletében azt is közölte, örülnek, hogy „a jelenlegi nehéz körülmények között is” együtt tudnak dolgozni országaik „javáért”, és megsokszorozhatják a harminc éves diplomáciai kapcsolatok során megvalósult együttműködés pozitív példáit.

A belarusz elnök ezt követően jó egészséget és sok sikert kívánt a hatalmon maradó Orbán Viktornak, s jólétet a magyar népnek.

Mint ismert, nemrégiben Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulált a magyar miniszterelnöknek, aki hasonlóan „nehéz nemzetközi helyzetről” szólt, s reményét fejezte ki a kétoldalú kapcsolatok további fejlődésére.

============

Kreml: Putyin gratulál Orbán Viktor választási győzelméhez

Az orosz elnök szerint mindkét ország érdeke a kétoldalú kapcsolatok megerősítése.

A Kreml sajtószolgálata hétfőn közleményt adott ki, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulál Orbán Viktor miniszterlnök és pártja, a Fidesz vasárnapi választáson aratott győzelméhez.

„Az Orosz Föderáció elnöke, V. V. Putyin gratuláló táviratot küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiért az általa vezetett pártszövetség győzött a magyar választások során”

– közölte a Kreml.

A sajtószolgálat megjegyezte, Putyin szerint a „bonyolult nemzetközi helyzet ellenére a kétoldalú kapcsolatok megerősítése teljes mértékben Oroszország és Magyarország népének érdekeit szolgálja” – számolt be a Tass.

Orbán Viktor április 4-én jelentette be pártja győzelmét az előző napon megtartott választások után.

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a Fidesz és szövetségese, a Kereszténydemokrata Néppárt a 199 mandátumból 135-re számíthat az egykamarás parlamentben.