Home / News / Rendőrök jöttek az orosz tanárnőért, aki azt állította, Ukrajna egy külön ország

Rendőrök jöttek az orosz tanárnőért, aki azt állította, Ukrajna egy külön ország

Putyin Oroszországában ismét divatba jött egymás feljelentgetése, a háború ellen felszólalók elveszíthetik állásukat, de akár börtönt is kockáztatnak.

Rendőrök állnak egy zongorázó férfi mellett egy videón, ami a Telegramon és a Twitteren terjed. A felvétel a moszkvai Rasszvet kultúrközpontban készült, ahol Alekszej Ljubimov orosz zongoraművész egy ukrán zeneszerző darabját játszotta.

Az egyenruhások kicsit tétovázva állnak, odasúgnak valamit a művésznek, de ő egy pillanatra sem hagyha abba a játékot. Erre megpróbálják a közönséget kitessékelni, de ők is maradnak a helyükön. Végül óriási tapssal bátorítják a művészt.

Bár a hivatalos álláspont szerint Ljubimov koncertjét bombafenyegetés miatt zavarták meg a rendőrök, sokak szerint a történtek jól mutatják, mire számíthatnak ma azok, akik bármilyen formában kiállnak a háború ellen Oroszországban.

A New York Times egy hasonló sztorit mutat be a Szahalin-szigeteki Korszakov városából. Ott egy angoltanárnő olyan YouTube-videót játszott le nyolcadik osztályos diákjainak, amelyben gyerekek orosz és ukrán nyelven énekeltek egy „háború nélküli világról”.

Az óra utáni szünetben a tanárnőt többen is kérdezték erről. Marina Dubrova kijelentette, hogy Ukrajna különálló ország, mire az egyik lány azt felelte: „Már nem az”.

Néhány nap múlva megjelent a rendőrség az iskolában, és kiderült, hogy az egyik diákja felvette a beszélgetésüket.
A bíróság 33  ezer rubel (nagyjából 150 ezer forint) pénzbüntetéssel sújtotta Dubrovát „az orosz fegyveres erők nyilvános lejáratásárt”, az iskolából pedig „erkölcstelen magatartásra” hivatkozva elbocsátották.

„Mintha mindenki megőrült volna” – mondta az amerikai lapnak adott telefoninterjúban a tanárnő.

Azonban sokkal rosszabbul is járhatott volna. Oroszországban egy nemrég meghozott törvény alapján akár 15 évre is börtönbe zárhatják azt, aki nyilvánosan háborúellenes kijelentéseket tesz. Mindezt a Kreml szerint „a Nyugat dezinformációs kampánya” tette szükségessé.

A New York Times szerint egyre több hír érkezik tanárokról, akiket feljelentenek saját diákjaik, a hatóságokhoz forduló szomszédokról, sőt, arra is van példa, hogy éttermi asztaltársaságok kerülnek a rendőrök látókörébe, akiket gyanúsnak találnak a szomszéd asztalnál ülők.

Mintha csak a sztálini idők légköre elevenedne fel, amikor meghirdették a „belső ellenséggel szembeni harcot.”

Szentpétervárott valóságos abszurd játszódott le: egy közkönyvtárban az egyik alkalmazott letépte a neves 20. századi irodalmár-filozófus, Jurij Lotman portréját, amelyet a kulturális dolgozók napja alkalmából függesztettek ki, mert azt hitte, Mark Twain arcképét látja, és elejét akarta venni a Nyugat melletti kiállásnak. Tény, hogy Lotman és a Huckleberry Finn szerzője hasonlítottak egymásra nagy bajszukkal és borzas hajukkal…

Kalinyingrádban pedig a hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy írják meg azoknak a telefonszámát és e-mail címét, akik „provokálnak” az ukrajnai „különleges hadművelettel” kapcsolatban. Az adatokat a Telegramon létrehozott különleges oldalon adhatják meg.

A New York Times emlékeztet Putyin március 16-i beszédére, amelyben az elnök kijelentette: az orosz társadalomnak szüksége van az „öntisztulásra”, meg kell különböztetni az igaz hazafiakat a gazemberektől és árulóktól, és „egyszerűen ki kell köpni őket, mint egy véletlenül a szánkba repülő legyet.”

Az OVD-Info emberi jogi szervezet szerint már több mint 400 emberrel szemben alkalmazták a háborús törvényt.

Köztük volt egy férfi, akinek annyi volt a bűne, hogy egy papírlapot találtak nála 8 csillaggal: a „le a háborúval” oroszul ugyanis 8 betűből áll.
A szervezet jogi csoportjának vezetője, Alekszandra Bajeva úgy tudja, hogy eddig többnyire pénzbüntetéseket szabtak ki, de olyanok is voltak, akiket 30 napi elzárásra ítéltek.