Home / News / Rengeteg vadászgépet adnak az ukránoknak a lengyelek, szlovákok és bolgárok

Rengeteg vadászgépet adnak az ukránoknak a lengyelek, szlovákok és bolgárok

70 repülőgépet kaptak partnereinktől az ukrán fegyveres erők.

Szükség esetén lengyel repülőterekre támaszkodhatnak majd, ahonnan ukrán pilóták hajtanak végre harci feladatokat jegyzi meg a közlemény, amely a Twitteren jelent meg.

De vegyük is végig milyen repülőgépeket kaptak az Ukrán katonák.

Bulgária volt talán a legnagyvonalúbb ugyanis 16 darab Mig-29 mellé az ukrán hadsereg rendelkezésére bocsátottak még 14 darab Su-25-ös gépet is.

Lengyelország szintén Mig-29-es gépeket ad, egészen pontosan 28 darabot, míg Szlovákia szintén 12 Mig-29-est ad.

Az első Mig-29 prototípus 1976-ban készült el, majd a prototípusok elkészülte után, a berepülési idő csökkentése érdekében kiadtak egy 20 darabos nullszériát is.

Az első példány 1983-ban készült el, majd innentől fogva folyamatosan váltották fel a MiG–21-eseket.

A típust először a finnországi bemutató után 1989-ben az ukrán származású Anatolij Kvocsur mutatta be, aki korábban a Légierő őrnagya volt, majd a “műholdvadász” MiG–31D program beszüntetésével került át a 29-es bemutató csapatába, képességei és nem utolsósorban angol nyelvtudása miatt.

Az első külföldi bemutatórepüléseken bizonyították a típus rendkívül rövid felszállási úthosszát, fordulékonyságát, nagy állásszögeken tapasztalható vezethetőségét is.

A Szuhoj Szu–25 Gracs egy szubszonikus, sugárhajtású csatarepülőgép, melyet az 1980-as években a Szuhoj OKB fejlesztett ki, és számos helyi háborúban, többek között az afganisztáni polgárháborúban és az orosz–grúz háborúban is bevetették.

A Szu–25 egy beépített 30 mm űrméretű ikercsövű gépágyúval rendelkezik, amelynek használatát az orrba szerelt lézertávmérő könnyíti meg.

Ezenkívül 57-es és 80 mm-es nem irányított rakéta-blokkokkal, légibombákkal, üzemanyag-póttartályokkal és H–25 irányított rakétákkal lehet felszerelni, amelyeket a szárny alatti számos fegyverfelfüggesztő csomópontra rögzíthetnek.

A csatagép védelméről nagy tömegű páncélzat gondoskodik, a kedvezőtlen afganisztáni harci tapasztalatok hatására a két hajtóművet is 3 mm-es acél tűzfallal választották el a géptörzstől.

A fedélzeti rendszerek igen egyszerűek, a gép függeszthető konténerekbe csomagolva el tudja szállítani a saját üzemeltetéséhez szükséges eszközöket egy tábori repülőtérre, beleértve ebbe két fő szerelő személygondolában való szállítását.

A nagy méretű, igen széles ballonkerekeken guruló Szu–25 nem előkészített, füves pályáról is képes üzemelni.