Home / News / Reptér helyett nagy üzlet az oroszokkal: magyar milliárdos a legnagyobb horvát cégben

Reptér helyett nagy üzlet az oroszokkal: magyar milliárdos a legnagyobb horvát cégben

Az orosz Sberbank az ukrajnai háborúra válaszul bevezetett nyugati gazdasági szankciók miatt eladta 43 százalékos részesedését az 50 ezer munkavállalót foglalkoztató horvát Fortenova vállalatban a Jellinek Dániel többségi érdekeltségébe tartozó magyar-amerikai Indotek Csoportnak – számoltak be róla a horvát lapok a hétvégén.

Az üzlet több szempontból is pikáns.

A hírt a Fortenova is megerősítette. Az árat nem közölték, de az akvizíciót még jóvá kell hagynia az illetékes szabályozó hatóságoknak – írta a Jutarnji List című horvát napilap.

Fabris Perusko, a Fortenova Csoport vezérigazgatója az adásvételi szerződés aláírását követően üdvözölte az Indotek belépését az új tulajdonosi struktúrába.

Jelezte: hosszútávú stratégiai partnerként számítanak a magyar-amerikai alapra (Jellinek több mint 20 éve fekteti be az amerikai Stryker család pénzét a régióban, az amerikai milliárdos családdal személyesen is nagyon közeli a kapcsolata). Reményének adott hangot, hogy a következő néhány hónapban megérkezik a részvények vásárlásához és eladásához szükséges összes jóváhagyás is.

Mit vettek?

A Fortenova három alaptevékenysége a kis- és nagykereskedelem, az élelmiszeripar és mezőgazdaság. Több mint 30 millió fogyasztót szolgál ki nyolc délkelet-európai piacon – írja az MTI. A cégcsoportba tartozik a horvát Konzum kiskereskedelmi üzletlánc is.

Páratlan, hogy az élelmiszerellátás ilyen vertikuma legyen kiépítve egyetlen csoporton belül: a termőföldtől a kiskereskedelemig minden egy kézben van.

Szintlépés előtt az Indotek?

A nemzetközi szintéren egyre aktívabb a már 14 országban jelenlévő Indotek, de most újabb szintlépés jöhet. A kiskereskedelembe olyan oldalról lépnek be, amihez a legjobban értenek: ingatlan és logisztika. Lesz kitől megtanulniuk a többit.

Minden jel szerint az Indotek lesz a magyar Auchan 47 százalékos tulajdonosa is, a felek megegyeztek, a versenyhivatal jóváhagyása pedig több mint valószínű, főleg, hogy Jellinek kiszállt a kiskereskedelmi ingatlanokban érdekelt Diófa Alapkezelőből.

Meghiúsult a ferihegyi repülőtér visszavásárlása, itt a magyar állam mellett konzorciumi partner volt az Indotek is, de a várható rossz gazdasági kilátások és a költségvetés helyzete miatt a kormány már korábban visszalépett. (Az erre szánt források így mehetnek más befektetésre.)

A kétharmados felhatalmazást kapott kormány következő ciklusra tervezett nagy projektje lehet a kiskereskedelemben összehozni a magyar többségi tulajdont.

Az eddigi próbálkozások rendre elbuktak, a piacra pedig ránőttek közben a hiperhatékony német diszkontláncok. Lázár János lehetséges visszatérésével újabb lendületet kaphat a törekvés.

Miért szálltak ki az oroszok?

Az ukrajnai háború miatt az Európai Unió gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amelyek így érintették Horvátország legnagyobb vállalatát is, amelyben a Sberbank 43 százalékos részesedéssel rendelkezett.

Az orosz pénzintézet a csődközelbe jutott Agrokor hitelezőjeként szerzett részesedést a két évig tartó rendkívüli eljárás után jogutódként megalakult Fortenova Csoportban, Délkelet-Európa legnagyobb élelmiszerkereskedő- és termelő vállalatában.

Ahol Kelet és Nyugat egyszer már egymásnak feszült

A magyar Indotek megjelenése több szempontból is pikáns. Egyrészt, korábban egyes Agrokor-leánycégekre Csányi Sándor érdekeltségei is bejelentkeztek (a holding korábbi vezérével Csányi jó viszonyt ápol).

Másrészt: ahogy arról a Forbes korábban is írt, az Agrokorban egymásnak feszült Oroszország és a Nyugat, a jogutód Fortenovában Jellinekék mellett egy amerikai befektetőcsoportnak lesz komoly részvénycsomagja. Így érdekes befektetői mix alakul ki.

Jellinek többször is beszélt arról, hogy nem tartja magát NER-es vállalkozónak, ugyanakkor tény, hogy számos üzlete volt Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor kormányfő lendületesen terjeszkedő vejével (a Diófa-részesedését is ő vette meg) vagy közvetlenül az állammal.

Most pedig épp azért tudott beszállni az oroszok helyére, mert a Magyarország által is megszavazott szankciók miatt azok körül elfogyott a levegő

– ugyanakkor az Orbán-kormány csak az elmúlt héten számos alkalommal helyezkedett szembe az EU-vel és a nyugati szövetségesekkel, például rubelben akar fizetni az orosz gázért, Zelenszkij ukrán elnököt pedig azzal vádolják, hogy Magyarországot “támadja”.