Home / News / Rohamrendőrök oszlattak fel egy covid-tüntetést Amszterdamban

Rohamrendőrök oszlattak fel egy covid-tüntetést Amszterdamban

Rohamrendőrök oszlattak fel vasárnap Amszterdamban egy illegális tüntetést, amelynek résztvevői a koronavírus-járvány nyomán elrendelt korlátozások ellen tiltakoztak.

A belvárosi Rijksmuseum előtt tartott demonstráción mintegy kétezren vettek részt. A múzeum előtti tér kiürítését Femke Halsema amszterdami polgármester rendelte el – írja az ANP holland hírügynökség beszámolójára hivatkozva az MTI.

Sajtójelentések szerint a legtöbb tüntető eleget tett a rendőrség felszólításának és elhagyta területet, sokan ugyanakkor tovább vonultak a közeli Vondelparkhoz.

Azt írják, hogy a bevetésben több száz rohamrendőr vett részt, és készültségbe helyezték a vízágyúkat is, korábban ugyanis néhány hasonló megmozdulás erőszakba torkollott.

Hollandiában december közepétől a koronavírus omikron variánsának megfékezése érdekében ismét lezárások léptek életbe.

Az intézkedések értelmében a nem alapvető fontosságú árucikkeket forgalmazó kereskedelmi egységek január közepéig zárva tartanak, kettőnél több ember pedig nem gyülekezhet köztereken. Az oktatási intézményeknek január 9-ig kell zárva tartaniuk. A kabinet várhatóan január első hetében dönt arról, hogy ezután újraindulhat-e a jelenléti oktatás.