Home / News / Ron Werber: Márki-Zayban megvan minden, hogy legyőzze Orbánt bármilyen élő vitában

Ron Werber: Márki-Zayban megvan minden, hogy legyőzze Orbánt bármilyen élő vitában

Interjút adott Ron Werber a hvg.hu-nak, a téma az áprilisi választás volt természetesen. Werber 2002-ben vezette Medgyessy Péter kampányát, de 2010-ben és 2014-ben is feltűnt az MSZP, illetve az Összefogás kampányában.

A mostani interjúban először a választási mozgósítás, az utcai jelenlét fontosságáról beszélt Werber. Szerinte „lehet sajtótájékoztatókat és tv-interjúkat tartani, de nem ez fogja kifejezni a tényleges összefogást, inkább arra szokták használni, hogy leplezzék a háttérben lévő problémákat.

Ez volt a 2014-es Összefogás története: a bizalom teljes hiánya a koalíciós partnerek között ahhoz vezetett, hogy szervezeti szinten sem volt semmiféle összhang.”

Arra is felhívja a figyelmet, hogy „nem fogsz tudni a választás napján támogatóból szavazót csinálni. Ha mondjuk 52-48 arányban vezetsz a mérésekben, de te csak a támogatóid 60, míg az ellenfeled a 70 százalékát tudja megmozgatni, annak ellenére vesztettél, hogy a közvélemény-kutatók az ellenkezőjét mondták.

Ezért rossz ópiuma a politikusoknak, hogy a mérésekre koncentrálnak: ez elveszi a figyelmet attól, hogy a sikerhez alulról kell építkezni.” Az ellenzék célja – Ron Werber szerint – viszont az kell legyen, hogy a „támogatóik 75-80 százaléka el is menjen szavazni áprilisban, és éppen ehhez van szükség többre, mint botrányokra és üzenetekre – ez már egyértelmű nekik, pontosan ezért ellenzéki szavazók.

Látniuk és érezniük kell, hogy az összefogás mindenhol ott van, erős, szorosan összetartó, valamint képes és szeretne is nyerni. Effajta szoros kötődés nélkül nem mennek el elegen szavazni, ilyen kapocs pedig csak az utcákon, a való életben alakulhat ki.”

Márki Zay Péterről azt mondta, hogy

párton kívüli politikusként tapasztalatlanul mozoghat az összefogásban. Egy ilyen szerteágazó koalíció csapattá kovácsolásához a személyes tehetség mellett rengeteg tapasztalatra, kompromisszumra és türelemre van szükség.

De biztos vagyok abban, hogy egy intelligens ember ehhez hamar tud alkalmazkodni. És ne felejtsük el: amit sokan nyersségnek neveznek Márki-Zayval kapcsolatban, az az előnyére válhat. Úgy fest, hogy kellő felkészültséggel megvan benne minden, hogy legyőzze Orbánt bármilyen élő vitában, szócsatában.

Ehhez azonban hozzátette: Márki-Zay legfontosabb kihívása az, hogy őszinte együttműködést hozzon létre az egyesült ellenzéken belül. Ez megelőzi azt, hogy az ő és Orbán Viktor összecsapásáról beszéljünk.