Home / News / „Semmi közünk ehhez a háborúhoz” – A sírás határán álló ügyfelek a magyarországi Sberbank automatáinál

„Semmi közünk ehhez a háborúhoz” – A sírás határán álló ügyfelek a magyarországi Sberbank automatáinál

Székesfehérváron olvasóink szerint hosszú sorok álltak hétfőn délelőtt a sberbank ottani fiókjának ATM-jénél.

A bankautomatáknál még lehetőség van pénzt felvenni, azonban sem utalni, sem más banki tranzakciót nem tudnak végrehajtani az ügyfelek. És előbb-utóbb a készpénz is kifogy az automatákból. A bankok zárva, a pánikhelyzet miatt kényszerszünetet rendeltek el.

A budapesti fiókoknál nincs tömeg, de akik az automatáknál a pénzükhöz próbálnak hozzájutni, elég kétségbeesettek.

– Menjek vissza szerdán, ennyit mondtak. Csak szerdán szerintem ugyanúgy pánik lesz, mint most, ami miatt bezárták a bankfiókokat – mondta a Sberbank egy ügyfele, aki épp a pénzintézet egy budapesti automatájánál állt sorba ottjártunkkor.

Eszter a sírás határán állva mondta, hogy kétségbe van esve, nagyon ideges, semmilyen banki tranzakciót nem tud végrehajtani, egyedül készpénzt tud felvenni a bankautomatából.

– Mindenki azt mondja, nem lesz baj, hiszen ez egy európai leányvállalat, de én nem bízom ebben, nagyon kétségbe vagyok esve – mondta.

– Mindenki el akarja utalni a pénzét, mindenki aggódik. Amkor bevezették ezt az intézkedést, hogy napokra bezárják a bankot, azokra senki nem gondolt, akik csak egyszerű betétesek. Semmi közünk ehhez a háborúhoz, mi lesz velünk? – kérdezte kétségbeesetten Eszter.

A bankfiókba nem mehettek be az ügyfelek, mert zárva van, de a bank munkatársai bent tartózkodtak, az ajtó nyílásán keresztül próbáltak segíteni az ügyfeleknek, de nem sokat tehettek.

Volt, aki kimerítette a kézpénzfelvételi keretét, nem tudta kivenni az összes pénzét, van, aki az eladott lakása árához nem jutott hozzá, mert pénteken már nyitott volna számlát másik banknál, de onnan a Sberbankhoz irányították, itt viszont ma azzal szembesült, hogy a bankot egyik napról a másikra bezárták két napra.

Azt pedig, hogy mi lesz szerdán, senki nem tudja.

Mint ismert, amióta kiderült, hogy az orosz bankokat kizárják a nemzetközi bankközi átutalási rendszerből, a SWIFT-ből, kisebb pánik tört ki az orosz bankok európai ügyfelei között. (Hogy mi az a SWIFT, arról ebben a cikkünkben írtunk.)

A magyarországi Sberbankot a pánikhelyzet miatt a Jegybank két napra bezárta, de a pénzintézet oldalán az a tájékoztatás szerepel továbbra is, hogy üzemszerűen működnek, őket nem érinti az orosz bankok kizárása a nemzetközi rendszerből. Természetesen az oldalon szerepel a kétnapos szünetről szóló közlemény is:

„Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Magyar Nemzeti Bank pénztári és könyvelési bankszünnap elrendeléséről döntött Bankunkra vonatkozólag, amelynek eredményeképpen 2022. február 28. 0 órától 2022. március 1. 24 óráig új deviza- vagy forintátutalási megbízás beadására nincs mód, továbbá pénztári műveletekre sincs lehetőség a bankfiókokban.

A megjelölt időpontot megelőzően a bankszünnap időszakára eső értéknappal benyújtott, még nem könyvelt átutalási megbízások teljesítése a bankszünnap időszaka alatt nem történik meg.

Az érintett szolgáltatások és csatornák: Sberbank Online Banking, Sberbank Business Online, Sberbank Telebank, és bankfióki papír alapú megbízások. A fentiek nem érintik a fenti időpontot megelőzően benyújtott rendszeres átutalási megbízások és csoportos beszedési megbízások valamint a bankkártyával kezdeményezett fizetési műveletek teljesítését.”

A gond az, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. osztrák anyacége és több leánybankja a nagyarányú betétkiáramlás miatt csődközelbe került. A Magyar Nemzeti Bank kétnapos bankszünnapot rendelt el a Sberbank Magyarországnál. Az orosz érdekeltségbe tartozó hazai bank ügyfelei ebben a két napban csak kártyás tranzakciókat hajthatnak végre.

Az Egységes Szanálási Hatóság (SRB), az Európai Unió pénzügyi szanálási szervezete bejelentette, hogy az osztrák Sberbank Europe AG-nál komoly fizetőképességi problémák alakultak ki.

Ezért a hitelintézet a közeljövőben várhatóan nem tudja fizetni a tartozásait, teljesíteni egyéb kötelezettségeit azok esedékességekor, így valószínű fizetésképtelenségi helyzet alakult ki nála. A kialakult helyzetről a Bank360 elemzését