Home / News / Sok magyar Horvátországba jár át bevásárolni, annyival olcsóbbak ott az alapélelmiszerek

Sok magyar Horvátországba jár át bevásárolni, annyival olcsóbbak ott az alapélelmiszerek

Az elszállt élelmiszerárak miatt sok magyar Horvátországba jár át bevásárolni.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta elképesztően megemelkedtek itthon (és még számos európai országban) az élelmiszerárak, és úgy néz ki, hogy a drágulás folytatódni fog.

Legutóbb az Aldi jelentette be, hogy 120 terméke lesz drágább, és azt is elmondták a közleményükben, hogy további áremelkedés várható.

Érthető, ha mindenki próbálja csökkenteni a bevásárlás költségeit

Van, aki úgy, hogy kétszer meggondolja, mit tesz a kosarába, míg mások a szomszédos Horvátországban intézik a nagybevásárlásokat.

Főleg hazánk déli településeiről, például Pécsről, Siklósról, Harkányból járnak át vásárolni, hiszen az alapvető élelmiszerekhez jóval olcsóbban jutnak hozzá mint itthon.

Az ATV azt írja, hogy a legdurvább különbséget a virslinél tapasztalták:  a 91 százalékos hús tartalmú virsli itthon átszámítva 77 Kunába került, miközben ugyanez a termék egy horvát üzletben csak 13 kuna.

Varga László közgazdász elmondta a csatornának: „

17 termékből 14 itt olcsóbb volt lényegesebben olcsóbb 2 termék volt drágább az otthon ársapkával rendelkező cukor liszt étolaj. az sem egy jelentő különbség, gyakorlatilag 50-60 Ft illetve az étolaj az kb. 120 Ft különbség volt.

Mindemellett a zöldségek is sokkal olcsóbbak: az uborka a hagyma és a paradicsom a hazai árakhoz képest nagyjából a felébe kerül a határ túloldalán.

A tapasztalok azt mutatják, hogy ha Pécsről vagy Siklósról vagy Harkányból átmennek Horvátországba elintézni a húsvéti nagy bevásárlást akkor nagyjából 15-20 ezer forintot is spórolhat még akkor is, ha ehhez hozzászámoljuk a benzinköltséget.