Home / News / Szakértő: Putyin „még mindig megnyerheti a háborút”

Szakértő: Putyin „még mindig megnyerheti a háborút”

Deborah Haynes szerint az orosz erők „intelligens felhasználása” reálissá teszi azt a lehetőséget, hogy sikeresen elfoglalják Kelet-Ukrajna nagyobb területeit, idővel pedig akár a háborút is megnyerhetik.

A biztonsági és védelmi szakértő úgy véli, az orosz elnök „még mindig olyan helyzetben van, hogy megnyerheti a háborút Ukrajnában”, annak ellenére, hogy a támadás első szakasza teljes kudarcot vallott.

Kifejtette, hogy nagyon is „reális lehetőség” van arra, hogy az erők „intelligens felhasználása” esetén sikeresen elfoglalják a kelet-ukrajnai területeket, majd szárazföldi hidat biztosítanak Oroszország és a Krím-félsziget között.

Haynes arra is következtetett, miszerint egy „jóval rosszabb forgatókönyv” esetén Oroszország ismét megpróbálhatná elfoglalni az ukrán fővárost, Kijevet, azonban hangsúlyozta, „bármilyen orosz siker időbe telne”.

Elmondta, a nyugati szövetségesek „felkészülnek” arra, hogy tartósan, „akár az év hátralévő részében” fegyverekkel támogassák Ukrajna ellenállását, a nyugati fegyvereket pedig kulcsfontosságúnak tartotta ahhoz, hogy az országnak esélye legyen megállítani Putyint, mielőtt elérné céljait.

A tisztviselő úgy gondolja, az oroszok „elegendő erőt összpontosítottak” ahhoz, hogy ha „okosan használják”, képesek legyenek bekeríteni és megsemmisíteni Ukrajna fegyveres erőinek nagy részét, valamint olyan területi előnyre tegyenek szert, amelyet aztán nagyon nehéz lenne elmozdítani.

Ha pedig sikerrel járnak Kelet-Ukrajnában, visszatérhetnek a korábbi céljaikhoz is, így Kijev és Odessza ellen is támadásokat indíthatnak, hogy „megfosszák az ország többi részét a tengerhez való hozzáféréstől” – számolt be a Sky News.

Haynes szerint a Donbász régió elfoglalását, valamint a szárazföldi híd feletti ellenőrzés megszilárdítását minden bizonnyal sikerként értelmeznék, majd ha idővel „bekerítik és ledarálják” az ukrán ellenállást, az elég lenne ahhoz, hogy Putyin „saját győzelemét könyvelje el”.