Home / News / Szakértők szerint szinte lehetetlen belülről megdönteni vagy kiiktatni Vlagyimir Putyint

Szakértők szerint szinte lehetetlen belülről megdönteni vagy kiiktatni Vlagyimir Putyint

Az orosz elnök biztonságára a háború kitörése óta jobban figyelnek, mint valaha, így még a közvetlen munkatársainak is nehéz hozzá bejutni.

Saját étel-előkóstoló, testőrök sokasága és golyóálló autó is védi Vlagyimir Putyint.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a napokban először ismerte el, hogy az orosz gazdaságra kemény csapást mért a háború, de televíziós beszédében azonnal hozzátette azt is, hogy még keményebben csapnak le azokra, akik neki vagy az orosz népnek ártani akarnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Krím Oroszországhoz csatolásának nyolcadik évfordulója alkalmából rendezett koncerten Moszkvában 2022. március 18-án / Fotó: MTI/EPA/Szputnyik pool/Ramil Szitdikov

Az amerikai elnök, a pápa, vagy II. Erzsébet királynő mellett Vlagyimir Putyin a világ egyik legjobban védettebb személye, ha nem a legvédettebb, és az orosz elnök biztonságára a háború kitörése óta jobban figyelnek, mint valaha.

A szakértők szerint ráadásul már valószínűleg attól sem kell tartania, hogy valaki a pozíciójára törne, hiszen 1999 óta gyakorlatilag teljhatalommal bír Oroszországban.

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő az RTL-nek azt mondta, hogy Putyinhoz még a közvetlen munkatársainak is nagyon nehéz bejutni.

Az olyan módszerekre pedig, amiket az oroszok is előszeretettel alkalmaznak – hogy például megfertőzzék valamivel –, különösen vigyáz. Ráadásul mivel ő maga is titkosszolgálati ügynök volt korábban, pontosan tudja, mire kell figyelnie.

Putyinnak olyan alkalmazottja is van, akinek az a feladata, hogy a felszolgálás előtt az orosz elnök minden ételét megkóstolja.

A 2015-ös budapesti látogatása során három luxusgép érkezett a repülőtérre, de azt titokban tartották, ő melyik gépen ül.

Olyan golyóálló autóval közlekedik, amelynek saját oxigénellátó-rendszere van, illetve amely még a jármű alatti tüzet is képes eloltani.

A Hősök terén pedig négy mesterlövészt is lehetett látni a környező épületek tetején, és miközben az elnök koszorúzott, golyóálló táskás férfiak sétáltak körülötte, míg a levegőben helikopterek köröztek.

„Ahol ő tartózkodik, azt a területet lezárják. Az óvóhelye eleve úgy van kiépítve, hogy annak a megtámadása, elfoglalása rendkívül bonyolult, ráadásul elképzelhető olyan változat is, hogy az elnök különböző óvóhelyek között mozog, és nem lehet tudni, hol van.

Ezen kívül van jó néhány alteregója, vagyis nem lehet tudni, hol van és ki a valódi Putyin. Tehát az, hogy őt valaki lazán kivégzi, a gyakorlatban nehezen megvalósítható” – mesélte az RTL-nek a szakértő.

A Blikk is megírta, hogy a háború kirobbanása után Lindsey Graham amerikai szenátor Twitter-oldalán azt írta, hogy „az egyetlen megoldás, ha Oroszországban valaki leszedi ezt az embert”.

Többek között az Adolf Hitler náci vezető ellen 1944-ben merényletkísérletet végrehajtó német katonatisztet és azt a római szenátort emlegette, aki segített megölni Julius Caesart.

Ha esélyeket kellene latolgatni, akkor nagyon-nagyon-nagyon kicsi esélyt adnék, hogy akár a mostani orosz hadsereg, akár az orosz politikai, gazdasági elit oldaláról bárki meg merné ezt kockáztatni

– vélekedik Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

Vlagyimir Putyin az évek alatt olyan rendszert alakított ki, amelyben a vezető pozíciókba saját embereit helyezte, de nemrégiben mégis lehetett olyan híreket hallani, hogy védelmi minisztere, Szergej Sojgu puccsot készül végrehajtani az orosz elnök ellen.

Tarjányi szerint a volt szovjet és a mostani orosz politikai elit kínosan ügyel arra, hogy megfelelő legyen a felelősség megosztása, vagyis az esetleges negatív történetekben „mindenki benne legyen”.

– Azt szokták mondani, hogy kevés dolog tartja össze annyira a férfiakat, mint a közös bűn.

Itt annyi közös bűn van, hogy innentől kezdve nem lehet azt mondani, hogy a jelenlegi politikai és gazdasági elit ne függne Putyin elnöktől, vagy adott esetben ne lett volna benne olyan dolgokban, ami szörnyű bűncselekményeket feltételez – folytatta Tarjányi.

Vlagyimir Putyin a következő, 2024-es orosz elnökválasztásokon is elindulhat, és amennyiben győz, akár 2036-ig, 84 éves koráig maradhat Oroszország elnöke.

Tarjányi szerint az orosz belpolitika szintjén könnyen elképzelhető, hogy Putyin a most zajló háborúból ne jól kerüljön ki, de ha ez nem így lesz, akkor előfordulhat, hogy nem ő maga, hanem egy bizalmasa indul.

Az egész hatalmi hierarchia úgy van felépítve, hogy ez egy putyini rendszer.

2008 és 2012 között ugyan az alkotmányos korlátozás miatt miniszterelnök volt, az elnöki székbe akkor Dmitrij Medvegyev került, majd ismét Putyin lett az államfő, és időközben az elnöki mandátumát hat évre meghosszabbították.

A 2021-es választási törvény módosításában pedig megnyílt Vlagyimir Putyin elnök előtt a lehetőség, hogy még kétszer jelöltesse magát a tisztségre.

Az orosz nép azonban már most a bőrén érzi az Oroszország ellen hozott nyugati szankciókat, többek között az alapvető élelmiszerek árának drasztikus emelkedésében.

 

És ennek fényében elképzelhető akár az is, hogy a propaganda ellenére is lesz egy olyan réteg, aki komolyan fellázad Putyin ellen. Más kérdés, hogy már a kósza tüntetőket is megverik és drasztikus módszerekkel hallgattatják el.