Home / News / Szégyellem, hogy magyar vagyok! – Kifakadt a Dinamo Kijev futball-legendája: keményen beleszállt Orbán Viktorba

Szégyellem, hogy magyar vagyok! – Kifakadt a Dinamo Kijev futball-legendája: keményen beleszállt Orbán Viktorba

Kijev — Hiába múlt el 82 éves, a Dinamo Kijev és a kárpátaljai foci magyar legendája, Szabó József géppisztolyt fogna és harcolna az oroszok ellen, ha engedné az egészsége.

Minden este megsiratja az aznap elesett ukránokat, és arról álmodik, reggelre kiűzik az ellenséget az országból.

A játékosként és edzőként sikeres férfi nemrég esett át térdműtéten, közvetlenül a harcok kitörése után még készséggel nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, de a Blikk pénteki megkeresését rossz lelkiállapotban fogadta. Durván közölte, miért nem ad interjút:

– Ne haragudjon, de nem akarok magyar lapokkal beszélni. Szégyellem, hogy magyar vagyok. Elsősorban nem is az a baj, hogy Magyarország nem segít Ukrajnának a háborúban, bár nem értem, hogy miért nem engedi legalább át az országon a Nyugatról küldött fegyvereket.

Ami viszont jobban fáj, és felbosszant, hogy Orbán Viktor nyelve folyamatosan a háborút kirobbantó orosz elnök, Vlagyimir Putyin fenekében van – közölte érdeklődésünkre Szabó. Miután mindezt elmondta, bontotta a vonalat.

A Kárpáti Igaz Szónak néhány napja beszélt az életéről. A támadás előtti napokban került be egy kijevi kórházba műtétre, az első légiriadó után az intézmény pincéjébe vitték…

Március végén került haza, rokonai hiába kérték, menjen el Kijevből, nem akarta elhagyni lakását. Pedig Kárpátalján is van háza, barátai Magyarországra hívták. Fia, George Sabo hazautazott Amerikából, kiment a frontra harcolni.

Medvigy István, a Kárpátaljai Labdarúgó-szövetség volt tagja a Blikknek elmondta, telefonon beszélt barátjával.

– Nap mint nap sétál az ostromlott városban, igyekszik segíteni azoknak, akik nála is nehezebb helyzetben vannak.

Nehezen teszi túl magát a háborúban megölt gyerekek tragédiáján, meggyűlölte az oroszokat, még a telefonja névjegyzékéből is törölte egykori orosz sporttársai számát – mondta Medvigy lapunknak.

Szabó születésekor magyar állampolgár volt, a második világháború után szovjet, 1991-től ukrán lett. Focizott orosz és ukrán klubban, volt Ukrajna szövetségi kapitánya, a Dinamo Kijev mestere.

Többször lefasisztázta magyarsága miatt a szovjet sajtó, most szerinte az orosz hadsereg a német SS-alakulatok kegyetlenségeit is felülmúlja. Szabó haragszik a Dinamo Kijev tulajdonosaira is. Ihor és Hrihorij Szurkisz korábban többször átverte.

Nem is lepődött meg, amikor hallotta, a klub gazdái – szerinte – patkányként, az éj leple alatt, dollármilliókkal a csomagjaikban menekültek el Ukrajnából.