Home / News / Szijjártó Péter: A magyar nagykövetség Lvivben marad

Szijjártó Péter: A magyar nagykövetség Lvivben marad

A magyar nagykövetség a Lviv mellett végrehajtott támadások ellenére is Ukrajnában marad.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy milyen támogatásokra számíthatnak azok a munkáltatók, akik menekülteket vesznek fel dolgozni.

„Sajnos egyre súlyosabbak a háborús cselekmények Ukrajna területén. A háborús cselekmények egyre inkább tolódnak nyugati irányba, most már híreket kapunk olyan rakétatámadásokról, amelyek Lengyelországtól néhány tíz kilométerre történtek meg” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap.

Közösségi oldalán közzétett videoüzenetében elmondta, hogy vannak olyan katonai szakértők, akik szerint ezeknek a támadásoknak, amelyeket Lviv közelében hajtanak végre, az egyik célja az lehet, hogy megsemmisítsék azokat a fegyverszállítmányokat, amelyeket nyugati irányból kap Ukrajna.

Véleménye szerint ezek a cselekmények kiemelik a jelentőségét a kormány azon döntésének, hogy Magyarország területén halált okozó fegyvereket nem lehet szállítani.

A döntésünk mellett természetesen kitartunk minden nyomásgyakorlás ellenére, hiszen ezek a harci cselekmények világosan megmutatják, hogy ezek a fegyverszállítmányok Magyarországra és Ukrajna magyarok lakta Kárpátalja megyéjére is milyen komoly kockázatot, milyen komoly veszélyt jelentenének
– emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter tájékoztatott, hogy vasárnap telefonon beszélt Magyarország ukrajnai nagykövetével, Íjgyártó Istvánnal aki jelenleg Lvivben van.

A nagykövet elmondása szerint a város egyelőre nyugodt, egy légiriadó volt, de Lvivet nem érte támadás. Kiemelte: a magyar nagykövetség továbbra is ott marad, és működik tovább, hogy segíteni tudjanak az Ukrajnában élő magyaroknak.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy arra kell számítani a közeljövőben, hogy újabb és újabb menekültek indulnak el Magyarország irányába. Elmondása szerint Magyarország felkészült arra, hogy a növekvő számú menekülteket befogadja.

Akik hosszabb ideig terveznek maradni velünk, köztünk, itt Magyarországon, nekik munkalehetőséget fogunk ajánlani, hiszen itt mi, Magyarországon egy munkaalapú társadalmat építünk

– fogalmazott Szijjártó Péter. Mindazon munkavállalók, akik úgy döntenek, hogy dolgozni szeretnének, megkapják rá a lehetőséget. Hozzátette: azok a munkáltatók, akik munkát adnak a menekülteknek, támogatásban részesülnek.

Ez havi hatvanezer forintot jelent egy munkavállaló után, 12 ezer forintot a munkavállalók gyermekei után abban az esetben, ha gondoskodnak a munkavállalók megfelelő elszállásáról és a munkába járás támogatásáról.

Korábban az Index folyamatosan frissülő hírfolyamában beszámolt arról, hogy kilencen meghaltak a Nemzetközi Békefenntartó és Biztonsági Központ katonai bázisa elleni támadásban, és további 57-en megsebesültek, azonban az áldozatokról szóló jelentések ellentmondásosnak tűnnek.

Egyes javorivi források szerint akár húsz halott is lehet.

Makszim Kozickij, a Lvivi Közigazgatási Hivatal vezetője megerősítette, hogy Oroszország mintegy harminc rakétát lőtt ki a Lvivtől körülbelül ötven kilométerre található katonai bázisra.

Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter elmondta, hogy külföldi katonai oktatók dolgoznak a támaszponton.