Home / News / Szijjártó Péter: Magyarország energiaellátása biztonságban van

Szijjártó Péter: Magyarország energiaellátása biztonságban van

Magyarország energiaellátása biztonságban van – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter Brüsszelből, a NATO külügyminiszterei tanácsülésének második napján jelentkezett. A miniszter kiemelte, hogy a szomszédban, Ukrajnában zajló háború kihívás elé állította az egész kontinenst, Magyarországot is.

Leszögezte, hogy Magyarországnak kötelessége a magyar emberek biztonságának garantálása, s ebbe beletartozik az energiaellátás biztonsága is.

A magyar kormány mindent megtesz, hogy a Magyarországra irányuló energiahordozók (kőolaj, földgáz) szállítása akadálytalan legyen, s ezért nem támogatnak olyan szankciókat, amelyek ezt akadályozzák – közölte.

Szijjártó Péter kiemelte a nukleáris energia fontosságát is. Mint mondta: a paksi atomerőmű a magyarországi villamosenergia-termelés 49,6 százalékát biztosítja és a magyarországi villamosenergia-felhasználás több mint egyharmadát adja.

Felhívta a figyelmet: ahhoz, hogy az atomerőmű működni tudjon, nukleáris fűtőanyagra van szükség. Ezt korábban Oroszországból, Ukrajnán keresztül, vasúton szállították. Most a háború miatt ez ellehetetlenült, ezért alternatív szállítási módot kellett találni.

Most minden érintett hatóság engedélyével, légi úton a Belarusz–Lengyelország–Szlovákia útvonalon érkezett Pápára az első szállítmány szerdán délelőtt – közölte.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy most is tárgyalnak uniós szinten egy Oroszországot érintő újabb szankciós csomagról.

A magyar kormány számára viszont „vörös vonal”, hogy a nukleáris energiához kapcsolódó minden tevékenységnek mentességet kell élveznie a szankciók alól – szögezte le Szijjártó Péter.

Felhívta a figyelmet továbbá, hogy manapság látszik a saját energiaellátási képesség jelentősége, amelyet Magyarország számára a paksi atomerőmű jelent, s így – mint fogalmazott – kevésbé vagyunk kiszolgáltatva a világpiaci fejleményeknek.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megérkezik a NATO külügyminiszteri tanácskozására Brüsszelben. (Fotó: Facebook)