Home / News / Szlovákia és Lengyelország is egyre haragosabb Magyarországra a háború miatt

Szlovákia és Lengyelország is egyre haragosabb Magyarországra a háború miatt

Komoly ellentéteket szült a Visegrádi Négyeken belül is a magyar kormány reakciója, amit az Ukrajna elleni orosz invázióra adott.

Eduard Heger, Szlovákia miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki, Lengyelország kormányfője közös sajtótájékoztatót tartottak az elmúlt nap folyamán, ahol a két kabinet egyeztetését követően több témára is kitértek.

Egyrészt a lengyel és szlovák kormányfők is egyetértettek abban, hogy újabb és súlyosabb szankciókat kell kivetni Oroszországgal szemben, amiért továbbra sem hagynak fel az Ukrajna elleni invázióval.

Másrészt viszont mindkét kormányfő kifejezte csalódottságát a Magyarország által tanúsított magatartással kapcsolatban – idézte a BBC. Ez azért fontos, mert Lengyelország és Szlovákia a legfontosabb szövetségeseink az Európai Unióban.

Morawiecki és Heger is kifejezte, csalódottak, amiért Magyarország nem hajlandó fegyverrel támogatni Ukrajnát, valamint nem hajlandó átengedni az ország területén a nyugati fegyverszállítmányokat.

A lengyel miniszterelnök közölte azt is, hogy szlovák kollégájával együtt rendkívül mérgesek amiatt, hogy olyan országok, mint Magyarország és Németország, folyamatosan próbálják elgáncsolni az Oroszország elleni szankciókat.

A BBC szerint a két kormányfő megjegyzése arra utal, hogy a Visegrádi Négyeken belül egyre komolyabbak az ellentétek az orosz invázió miatt, ugyanis míg a csehek, szlovákok és lengyelek nehézfegyverekkel támogatják Ukrajnát, addig Magyarország semmivel.

A magyar kormány az első pillanattól kezdve mereven képviseli az álláspontot, hogy semmilyen fegyverrel nem segítünk Ukrajnának és azt is jelezték, hogy nem hajlandók megszavazni semmilyen szankciót, ami az orosz energiahordozókat célozza.

Az ellenzék és a nemzetközi sajtó ezt arra vezette vissza, hogy Orbán Viktor túlságosan közeli kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal, a kormány viszont erre általában azzal válaszol, hogy a magyar emberek érdeke az első.

Jelentősen eltérő a magyar emberek álláspontja a nyugatiakhoz képest: szemmel látható többségben vannak azok, akik egyetértenek a kormánnyal, sőt egyenesen olyanok is vannak, akik Ukrajnát és az USA-t hibáztatják a háborúért, már-már az oroszoknak „szurkolnak”.

Ez már csak azért érdekes, mert Magyarországnak nincsenek jó emlékei az orosz hadsereggel – az 1848-as és az 1956-os forradalmakat is erőszakkal verték le, illetve majd öt évtizeden át egy diktatúrát tartottak fent erővel. Mindennek ellenére több vélemény is inkább az oroszok mellé áll.

A magyar kormány esetében viszont fontos hangsúlyozni, hogy ez egy semleges álláspont, nem egy oroszbarát – egyebek mellett Törökország és Izrael is hasonló utat választott. A törökök ugyan szállítottak fegyvert Ukrajnának, de a szankciókat nem vezették be és nem is tervezik.