Home / News / Szlovákiában rendkívüli állapotot rendeltek el

Szlovákiában rendkívüli állapotot rendeltek el

Szlovákiában rendkívüli állapot lépett érvényben ma déltől a menekültek feltorlódása és fogadása miatt.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök reggel Oroszország teljes körű támadását rendelt el Ukrajna ellen. Több száz sebesült van az országban, ártatlan emberek halnak meg, rengetegen kelnek át a határokon, és próbálnak elmenekülni a szörnyűségek elől.

A környező országok próbálnak segédkezni és támogatni Ukrajnát ezekben a rendkívüli időkben, viszont a sok menekült miatt Szlovákia törvénymódosításokat fogadott el.

Az ukrajnai helyzetre hivatkozva törvénymódosítások egész sorát tartalmazó csomagot fogadott el a szlovák parlament péntek éjszakába nyúló ülésén a kormány javaslata alapján.

A módosítások egyebek mellett egy menekülthullám okán is lehetővé teszik majd a rendkívüli helyzet bevezetését, illetve az is lehetővé válik, hogy a nemzetbiztonsági hivatal (NBÚ) blokkolja az általuk dezinformációt terjesztőnek minősített internetes oldalakat.

A törvénymódosítási csomag a civil védelemről szóló törvényben, a menekültügyi törvényben és a kiber-biztonsági jogszabályban eszközöl változásokat.

Komoly vitát azonban csak ez utóbbi jogszabály azon kiegészítése váltott ki, amely egyebek mellett azt is lehetővé teszi az NBÚ számára, hogy saját megfontolásból vagy más indítványozó javaslata alapján, elrendelje olyan internetes oldalak elérhetetlenné tételét, amelyeket saját hatáskörében dezinformációt terjesztőnek minősít.

A rendkívüli állapot kihirdetéséről a szlovák kormány döntött, mivel hatalmas torlódás alakult ki az orosz-ukrán háború elől menekülők miatt a határátkelő helyeken. A kormány így fogalmazott:

“A rendkívüli állapot kihirdetésének célja, hogy megfelelő feltételeket biztosítson a szükséges intézkedések meghozatalára, valamint azon rendkívüli események következményeinek kezelésére és enyhítésére, amelyet a Szlovákia területére tömegesen érkező külföldi személyek megjelenése okoz” – nyilatkozták.

Az államigazgatás központi szerveinek a civil lakosság védelmére irányuló intézkedéseket kell meghozniuk a Heger-kabinet állítása szerint.

Aszerint kell kezelniük a hivatalos szerveknek a háborús válsághelyzetet, hogy megelőzhető legyen az, hogy a civil lakosság épsége, egészsége és vagyona veszélybe kerüljön.

Eduard Heger miniszterelnök, illetve helyettese, Roman Mikulec belügyminiszter egyúttal felhatalmazást kapott a kormánytól a mentőakciók vezetésére, a meghozott rendelkezések érvényesítésére, valamint arra is, hogy az invázió kezelésére és az intézkedések végrehajtására parancsokat adjanak ki.