Home / News / TARTANAK AZ OROSZ-UKRÁN TÁRGYALÁSOK

TARTANAK AZ OROSZ-UKRÁN TÁRGYALÁSOK

Magyar idő szerint hétfő délelőtt tíz órakor kezdődtek meg a tárgyalások Oroszország és Ukrajna között az ukrán–belarusz határ közelében.

Az ukrán elnök kiemelte: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt kérte tőle, hogy az ukrán és az orosz delegáció „minden előfeltétel nélkül” találkozzon a Pripjaty folyónál, a fehérorosz-ukrán határon. Lukasenka felelősséget vállalt azért, hogy az ukrán delegáció fehéroroszországi tartózkodása idején nem vetik be az országban állomásozó repülőgépeket, helikoptereket és rakétákat.

Magyar idő szerint délelőtt tíz órakor kezdődtek meg a tárgyalások, melyen részt vesz Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter,  Mihajlo Podoliak, az ukrán elnöki hivatal vezetője, Mikola Tocsickij külügyminiszter-helyettes, illetve David Arahamija, az ukrán elnök mögött álló kormánypárt frakcióvezetője is. Orosz oldalról Vlagyimir Medinszkij orosz elnöki tanácsadó vesz részt.

Személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sem vesz részt az ukrán–belarusz határ közelében létrejött tárgyaláson.

Közölték követeléseiket az ukránok

Az ukránok már közölték követeléseiket az oroszok felé – az elnökség kiadott közleményében azt írták, hogy azonnali tűzszünetet és az orosz csapatok kivonását kérik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap hangot adott kétségeinek a tárgyalás sikerességével kapcsolatban, de azt mondta, hogy legalább megpróbálják, hogy később senki ne tudja azzal vádolni a kijevi vezetést, hogy nem akarták megállítani a háborút.

Eközben Zelenszkij egy videónyilatkozatban megkérte az EU-t, hogy egy speciális gyorsított eljárás keretében vegyék fel Ukrajnát.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője pedig azt mondta, hogy készen állnak addig tárgyalni, ameddig valamilyen megállapodásra sikerül jutniuk.

Megérkezett az ukrán delegáció a tárgyalásra

Az ukrán védelmi minisztérium azt írta, delegációjuk megérkezett a magyar idő szerint tíz órára tervezett tárgyalás helyszínére.

Az ukrán elnöki hivatal közölte, hogy a tárgyalások fő célja a tűzszünet biztosítása és az orosz csapatok teljes kivonása az országból.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa

Ukrajna kezdeményezésére rendkívüli ülést tart a héten az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa az ukrajnai háború miatt – jelentette be a testület hétfőn.

A Tanács egyúttal megerősítette, hogy az Ukrajnában zajló műveleteknek már legalább 376 áldozata, köztük 94 halottja van.

Bachelet elmondta, hogy az áldozatok többségét robbanófegyverek ölték meg, és sokan légicsapásokban vesztették életüket.

Kiemelte, hogy már mintegy 422 ezer ukrán menekült el az országból, és rengetegen váltak belső menekültté.

António Guterres ENSZ-főtitkár szintén hétfőn arra figyelmeztetett, hogy az orosz műveletek ukrajnai eszkalációja miatt nőttek az emberi jogi jogsértések. „Meg kell mutatnunk mindenkinek Ukrajnában, hogy a szükség idején mellettük állunk” – fogalmazott Guterres.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök rendelte el katonai műveletek végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.

Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadnak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.